składnik mineralny niezbędny do transportowania i magazynowania tlenu w organizmie. Wchodzi w skład głównego białka krwi- hemoglobiny- oraz wielu enzymów. Produkty bogate w żelazo to mięso, wątroba, kiełki pszenne, rośliny strączkowe, szpinak, kasza gryczana i pieczywo razowe.
Żelazo występuje w żywności w dwóch formach – tzw. hemowej w produktach pochodzenia zwierzęcego i niehemowej w produktach roślinnych. Pochodzenie żelaza w diecie jest bardzo ważne, z tego względu, że żelazo hemowe wchłaniane jest w przewodzie pokarmowym człowieka w 20-40%, podczas gdy niehemowe w zaledwie 3-8%. Niedobory żelaza prowadzą do rozwoju niedokrwistości, zaburzeń w rozwou intelektualnym i ruchowym oraz obniżeniem odporności.
wydzielina wątroby wspomagająca działanie enzymów trawiennych. Produkowana jest przez wątrobę, magazynowana w pęcherzyku żółciowym i wydzielana do dwunastnicy. W skład żółci wchodzą kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytyna, mocznik, składniki mineralne i sole kwasów tłuszczowych.
Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie. Ponadto wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Razem z żółcią wydalany jest z organizmu cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak związki miedzi, cynku i rtęci. Wydzielone do jelita kwasy żółciowe po zakończeniu swego udziału w trawieniu podlegają powtórnemu wchłonięciu. W pewnych stanach chorobowych dochodzi do odkładania jej składników, w wyniku czego wytrącają się kamienie żółciowe, prowadząc do kamicy dróg żółciowych.
jest o rodzaj żywności, który zawiera, składa się lub jest wyprodukowany z organizmów genetycznie modyfikowanych. Żywność GM zawiera takie same substancje (białka, tłuszcze, węglowodany) jak, te które spożywamy codziennie z dietą, są one tak samo trawione przez organizm. Modyfikowanie genetyczne ma na celu poprawę jakości surowców, z których produkowana jest żywność.