Id kategorii - 38
Itemid - 23
view - category
id - 18
referer -
uri - /p
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

P

P

patrz hasło: fosfor

 

pasożyty

są to organizmy roślinne i zwierzęce, które żyją i rozwijają się, czasowo lub na stałe, w innym organizmie (jest ich żywicielem). Pasożyty przynoszą szkodę organizmowi żywiciela. Zjawisko pasożytnictwa jest powszechne w przyrodzie i jest przyczyną wielu chorób, które występują u żywicieli.

 

pasożyty przewodu pokarmowego

są to organizmy bytujące w przewodzie pokarmowym. Wśród takich pasożytów człowieka przenoszonych przez żywność wyróżnia się między innymi:

  • nicienie (glista ludzka, owsik),
  • tasiemce (uzbrojony i nieuzbrojony).
 

pasteryzacja

metoda utrwalania żywności, polega na ogrzewaniu surowców w temperaturze poniżej 100°C. Metoda ta jest stosowana do utrwalania kwaśnych surowców (o pH poniżej 4,5). Metoda ta niszczy wegetatywne formy bakterii, natomiast jest nieskuteczna w przypadku przetrwalników.

 

Pb

patrz hasło: ołów

 

pektyny

pochodne cukrów, występują w roślinach jako części składowe ścian komórkowych. W dużych ilościach występują w owocach, zwłaszcza w jabłkach, porzeczkach, agreście, malinach oraz w marchwi, burakach ćwikłowych i dyni. Rozgotowane i ostudzone tężeją na galaretkę i dlatego odgrywają dużą rolę w produkcji dżemów, galaretek i marmolad. W organizmie człowieka odgrywają rolę błonnika pokarmowego.

 

peptydy

są to polimery aminokwasów, tzn. są to aminokwasy połączone w łańcuch wiązaniami amidowymi.

Wyróżnia się:

  • dipeptydy – dwa połączone aminokwasy,
  • tripeptydy – trzy połączone aminokwasy,
  • oligopeptydy – od 4 do 10 połączonych aminokwasów,
  • polipeptydy – od 11 do 100 połączonych aminokwasów.

Jeśli w cząsteczka peptydu składa się z większej ilości aminokwasów jest określana mianem białka.

 

pestycydy

substancje chemiczne pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, lub ich mieszaniny, stosowane w rolnictwie do zwiększania ilości oraz poprawiania jakości płodów rolnych, zapobiegania stratom płodów rolnych, żywności i materiałów technicznych w czasie magazynowania oraz w celach sanitarnych – do ograniczania lub likwidacji chorób przenoszonych przez owady i gryzonie.

Czytaj więcej...

 

pieczenie

rodzaj obróbki cieplnej, polega na ogrzewaniu żywności gorącym powietrzem suchym lub nawilżonym. Temperatura wynosi na ogół 170-250°C. Pieczenie stosuje się do wypieku ciast, pieczywa, mięs, warzyw, owoców.

 

pirydoksyna

patrz hasło: witamina B6

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!