są to organizmy roślinne i zwierzęce, które żyją i rozwijają się, czasowo lub na stałe, w innym organizmie (jest ich żywicielem). Pasożyty przynoszą szkodę organizmowi żywiciela. Zjawisko pasożytnictwa jest powszechne w przyrodzie i jest przyczyną wielu chorób, które występują u żywicieli.
metoda utrwalania żywności, polega na ogrzewaniu surowców w temperaturze poniżej 100°C. Metoda ta jest stosowana do utrwalania kwaśnych surowców (o pH poniżej 4,5). Metoda ta niszczy wegetatywne formy bakterii, natomiast jest nieskuteczna w przypadku przetrwalników.
pochodne cukrów, występują w roślinach jako części składowe ścian komórkowych. W dużych ilościach występują w owocach, zwłaszcza w jabłkach, porzeczkach, agreście, malinach oraz w marchwi, burakach ćwikłowych i dyni. Rozgotowane i ostudzone tężeją na galaretkę i dlatego odgrywają dużą rolę w produkcji dżemów, galaretek i marmolad. W organizmie człowieka odgrywają rolę błonnika pokarmowego.
substancje chemiczne pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, lub ich mieszaniny, stosowane w rolnictwie do zwiększania ilości oraz poprawiania jakości płodów rolnych, zapobiegania stratom płodów rolnych, żywności i materiałów technicznych w czasie magazynowania oraz w celach sanitarnych – do ograniczania lub likwidacji chorób przenoszonych przez owady i gryzonie.
rodzaj obróbki cieplnej, polega na ogrzewaniu żywności gorącym powietrzem suchym lub nawilżonym. Temperatura wynosi na ogół 170-250°C. Pieczenie stosuje się do wypieku ciast, pieczywa, mięs, warzyw, owoców.