Id kategorii - 38
Itemid - 23
view - category
id - 18
referer -
uri - /p
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Szukaj definicji w naszym słowniku:

P

P

patrz hasło: fosfor

 

pasożyty

są to organizmy roślinne i zwierzęce, które żyją i rozwijają się, czasowo lub na stałe, w innym organizmie (jest ich żywicielem). Pasożyty przynoszą szkodę organizmowi żywiciela. Zjawisko pasożytnictwa jest powszechne w przyrodzie i jest przyczyną wielu chorób, które występują u żywicieli.

 

pasożyty przewodu pokarmowego

są to organizmy bytujące w przewodzie pokarmowym. Wśród takich pasożytów człowieka przenoszonych przez żywność wyróżnia się między innymi:

  • nicienie (glista ludzka, owsik),
  • tasiemce (uzbrojony i nieuzbrojony).
 

pasteryzacja

metoda utrwalania żywności, polega na ogrzewaniu surowców w temperaturze poniżej 100°C. Metoda ta jest stosowana do utrwalania kwaśnych surowców (o pH poniżej 4,5). Metoda ta niszczy wegetatywne formy bakterii, natomiast jest nieskuteczna w przypadku przetrwalników.

 

Pb

patrz hasło: ołów

 

pektyny

pochodne cukrów, występują w roślinach jako części składowe ścian komórkowych. W dużych ilościach występują w owocach, zwłaszcza w jabłkach, porzeczkach, agreście, malinach oraz w marchwi, burakach ćwikłowych i dyni. Rozgotowane i ostudzone tężeją na galaretkę i dlatego odgrywają dużą rolę w produkcji dżemów, galaretek i marmolad. W organizmie człowieka odgrywają rolę błonnika pokarmowego.

 

peptydy

są to polimery aminokwasów, tzn. są to aminokwasy połączone w łańcuch wiązaniami amidowymi.

Wyróżnia się:

  • dipeptydy – dwa połączone aminokwasy,
  • tripeptydy – trzy połączone aminokwasy,
  • oligopeptydy – od 4 do 10 połączonych aminokwasów,
  • polipeptydy – od 11 do 100 połączonych aminokwasów.

Jeśli w cząsteczka peptydu składa się z większej ilości aminokwasów jest określana mianem białka.

 

pestycydy

substancje chemiczne pochodzenia syntetycznego lub naturalnego, lub ich mieszaniny, stosowane w rolnictwie do zwiększania ilości oraz poprawiania jakości płodów rolnych, zapobiegania stratom płodów rolnych, żywności i materiałów technicznych w czasie magazynowania oraz w celach sanitarnych – do ograniczania lub likwidacji chorób przenoszonych przez owady i gryzonie.

Czytaj więcej...

 

pieczenie

rodzaj obróbki cieplnej, polega na ogrzewaniu żywności gorącym powietrzem suchym lub nawilżonym. Temperatura wynosi na ogół 170-250°C. Pieczenie stosuje się do wypieku ciast, pieczywa, mięs, warzyw, owoców.

 

pirydoksyna

patrz hasło: witamina B6

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!