Id kategorii - 0
Itemid - 13
view - category
id - 8
referer -
uri - /f
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Szukaj definicji w naszym słowniku:

F

Fe

patrz hasło: żelazo

 

fermentacja mlekowa

jest to forma oddychania beztlenowego drobnoustrojów, polega na utlenianiu związków organicznych bez udziału tlenu, produktem końcowym jest kwas mlekowy. Najczęściej fermentację mlekową prowadzą bakterie z rodzajów Lactobacillus i Lactococcus. Powstający w wyniku fermentacji kwas mlekowy powoduje obniżenie pH, co hamuje rozwój bakterii gnilnych.

Fermentacja mlekowa znalazła szerokie zastosowanie w przetwórstwie żywności (produkcja jogurtów, masła, serów, kiszonych ogórków, kapusty) czy produkcji pasz.

 

fitostanole i fitosterole

roślinne stanole i sterole, spożywane w ilości 2-3g dziennie obniżają poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL o 10-20%. Zasada ich działania polega na konkurowaniu z cholesterolem w procesie wchłaniania w przewodzie pokarmowym, powodując zwiększenie jego wydalania z kałem.

Zwiększenie spożycia fitosteroli nie wpływa na stężenie frakcji HDL cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a jednocześnie może zmniejszać stężenie karotenoidów i witaminy E. Spożywanie produktów wzbogacanych w fitosterole, np. margaryny, jogurty, może być korzystne u osób z hipercholesterolemią, natomiast u pozostałych osób nie powinno się prowadzić suplementacji – w ich diecie fitosterole powinny pochodzić z naturalnych źródeł, takich jak nasiona, orzechy, produkty zbożowe.

 

flawonoidy

patrz hasło: bioflawonoidy

 

fosfor

jeden z najważniejszych makroelementy w organizmie człowieka. Występuje przede wszystkim w kościach i zębach. Jest także składnikiem tkanki mózgowej, błon komórkowych oraz kwasów nukleinowych (RNA, DNA) – uczestniczy w budowie, powielaniu i przekazywaniu informacji genetycznej.

Objawy niedoboru fosforu występują bardzo rzadko, jest to składnik mineralny występujący w dużej ilości produktów spożywczych. Nadmiary fosforu mogą ograniczać wchłanianie innego ważnego składnika mineralnego jakim jest wapń. Optymalny stosunek wagowy wapnia do fosforu wynosi 1,3:1.

 

fruktoza

inaczej cukier owocowy. Jest to cukier prosty, szeroko rozpowszechniony w świecie roślinnym, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Wolna fruktoza występuje naturalnie w owocach i miodzie. Jest cukrem bardzo słodkim, słodszym od sacharozy. W organizmie człowieka zostaje przekształcona do glukozy.

Znaczne ilości fruktozy mogą jednak powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Fruktoza znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym jako substytut cukru w produktach dla diabetyków.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!