Id kategorii - 35
Itemid - 19
view - category
id - 14
referer -
uri - /l
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

L

LA

patrz hasło: kwas linolowy

 

LAB

bakterie kwasu mlekowego, prowadzące fermentację mlekową. Można je podzielić na trzy grupy:

  • właściwe bakterie mlekowe:
  1. homofermentatywne, należą tu bakterie z rodzaju Lactobacillus i Lactococcus. Do fermentacji wykorzystują cukry proste i dwucukry, produkują prawie czysty kwas mlekowy.
  2. heterofermentatywne, należą tu bakterie szczepu Lactococcus diacetilactis, Leuconostoc dextranicus. Do fermentacji wykorzystują heksozy, pentozany i rafinozę, produkują, poza kwasem mlekowym, dwutlenek węgla, kwas octowy, glicerynę i alkohol etylowy.

Czytaj więcej...

 

LDL

z ang. Low Density Lipoproteins, lipoproteiny niskiej gęstości, będące głównym transporterem cholesterolu z wątroby do innych narządów (przede wszystkim nerek, mięśni i kory nadnerczy). Z LDL związana jest większość cholesterolu obecnego w organizmie człowieka. Lipoproteiny LDL odkładają cząsteczki cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic, przyczyniając się tym samym do rozwoju blaszki miażdżycowej i tym samym chorób układu krążenia. Rozwój miażdżycy zależy w dużym stopniu od stosunku lipoprotein LDL i HDL.

 

lecytyna

(nazwa chemiczna: fosfatydylocholina) – fosfolipid otrzymywany z żółtek jaj, z rzepaku lub ziaren soi. Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego zwierząt i ludzi. Stosowana w produkcji żywności(E 322), jako emulgator( czyli substancja umożliwiająca utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie niemieszających się substancji, takich jak olej i woda), przeciwutleniacz i nośnik.

Czytaj więcej...

 

leukocyty

inaczej krwinki białe, dzielą się na granulocyty (wytwarzane w szpiku kostnym), limfocyty (wytwarzane w grasicy) oraz monocyty (wytwarzane w szpiku kostnym). W 1ml krwi powinno się znajdować 4-10 tysięcy krwinek białych, zwiększenie tej liczby nosi nazwę leukocytozy, a zmniejszenie leukopenii. Są odpowiedzialne za odporność organizmu.

 

ligniny

jeden z podstawowych składników drewna (obok celulozy i hemiceluloz). Jest substancją lepiszczową, powodującą zwartość struktury komórek drewna. Nadaje drewnu wytrzymałość na ściskanie i utrzymuje jego sztywność. Lignina zwana jest substancją inkrustującą celulozę, ponieważ w dojrzałych i starszych roślinach, wchodząc w miejsce wody, tworzy z celulozą związek – lignocelulozę, będącą formą drewna.

Ligniny są nierozpuszcalna w wodzie częścią błonnika pokarmowego, odpowiedzialną za zdolność wiązania kwasów żółciowych i cholesterolu. Ponadto wraz z celulozą są odpowiedzialne za przyspieszanie pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy.

 

likopen

należy do karotenoidów, jest barwnikiem o barwie od pomarańczowej do czerwonej. Jest odporny na utlenianie, światło i pH. Występuje w pomidorach (w skórce), z których jest otrzymywany. Ze względu na pomidorowy smak jego stosowanie w żywności jest ograniczone. Posiada symbol E160d. Przypisuje mu się właściwości zapobiegania chorobom serca i rakowi prostaty.

 

limfocyty

jedne z leukocytów. Są produkowane przez szpik kostny, grasicę, śledzionę, węzły chłonne i grudki chłonne przewodu pokarmowego. Limfocyty krążą w układzie limfoidalnym, pomiędzy krwią a tkankami. Do krwi dostają się wraz z limfą. Wyróżnia się limfocyty typu T i B, które są odpowiedzialne za reakcje immunologiczne.

 

liofilizacja

metoda suszenia wykorzystująca zjawisko sublimacji, czyli polega na usuwaniu wody z produktu, który wcześniej został zamrożony. Proces liofilizacji jest droższy niż tradycyjne suszenie. Produkty, które utrwalone zostały za pomocą liofilizacji posiadają wysoką jakość, dobrze zachowują się związki aromatyczne i odpowiedzialne za smak, dobrze zachowana zostaje barwa i kształt. Produkty liofilizowane charakteryzują się długą trwałością.

 

lipoproteiny a

kompleks tłuszczowo-białkowy o niskiej gęstości (LDL), należący do czynników ryzyka miażdżycy, zakrzepicy, udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego. Jej stężenie w surowicy krwi jest uwarunkowane genetycznie, ale może wzrastać u osób palących papierosy.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!