Id kategorii - 35
Itemid - 19
view - category
id - 14
referer -
uri - /l
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Szukaj definicji w naszym słowniku:

L

LA

patrz hasło: kwas linolowy

 

LAB

bakterie kwasu mlekowego, prowadzące fermentację mlekową. Można je podzielić na trzy grupy:

  • właściwe bakterie mlekowe:
  1. homofermentatywne, należą tu bakterie z rodzaju Lactobacillus i Lactococcus. Do fermentacji wykorzystują cukry proste i dwucukry, produkują prawie czysty kwas mlekowy.
  2. heterofermentatywne, należą tu bakterie szczepu Lactococcus diacetilactis, Leuconostoc dextranicus. Do fermentacji wykorzystują heksozy, pentozany i rafinozę, produkują, poza kwasem mlekowym, dwutlenek węgla, kwas octowy, glicerynę i alkohol etylowy.

Czytaj więcej...

 

LDL

z ang. Low Density Lipoproteins, lipoproteiny niskiej gęstości, będące głównym transporterem cholesterolu z wątroby do innych narządów (przede wszystkim nerek, mięśni i kory nadnerczy). Z LDL związana jest większość cholesterolu obecnego w organizmie człowieka. Lipoproteiny LDL odkładają cząsteczki cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic, przyczyniając się tym samym do rozwoju blaszki miażdżycowej i tym samym chorób układu krążenia. Rozwój miażdżycy zależy w dużym stopniu od stosunku lipoprotein LDL i HDL.

 

lecytyna

(nazwa chemiczna: fosfatydylocholina) – fosfolipid otrzymywany z żółtek jaj, z rzepaku lub ziaren soi. Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego zwierząt i ludzi. Stosowana w produkcji żywności(E 322), jako emulgator( czyli substancja umożliwiająca utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie niemieszających się substancji, takich jak olej i woda), przeciwutleniacz i nośnik.

Czytaj więcej...

 

leukocyty

inaczej krwinki białe, dzielą się na granulocyty (wytwarzane w szpiku kostnym), limfocyty (wytwarzane w grasicy) oraz monocyty (wytwarzane w szpiku kostnym). W 1ml krwi powinno się znajdować 4-10 tysięcy krwinek białych, zwiększenie tej liczby nosi nazwę leukocytozy, a zmniejszenie leukopenii. Są odpowiedzialne za odporność organizmu.

 

ligniny

jeden z podstawowych składników drewna (obok celulozy i hemiceluloz). Jest substancją lepiszczową, powodującą zwartość struktury komórek drewna. Nadaje drewnu wytrzymałość na ściskanie i utrzymuje jego sztywność. Lignina zwana jest substancją inkrustującą celulozę, ponieważ w dojrzałych i starszych roślinach, wchodząc w miejsce wody, tworzy z celulozą związek – lignocelulozę, będącą formą drewna.

Ligniny są nierozpuszcalna w wodzie częścią błonnika pokarmowego, odpowiedzialną za zdolność wiązania kwasów żółciowych i cholesterolu. Ponadto wraz z celulozą są odpowiedzialne za przyspieszanie pasażu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy.

 

likopen

należy do karotenoidów, jest barwnikiem o barwie od pomarańczowej do czerwonej. Jest odporny na utlenianie, światło i pH. Występuje w pomidorach (w skórce), z których jest otrzymywany. Ze względu na pomidorowy smak jego stosowanie w żywności jest ograniczone. Posiada symbol E160d. Przypisuje mu się właściwości zapobiegania chorobom serca i rakowi prostaty.

 

limfocyty

jedne z leukocytów. Są produkowane przez szpik kostny, grasicę, śledzionę, węzły chłonne i grudki chłonne przewodu pokarmowego. Limfocyty krążą w układzie limfoidalnym, pomiędzy krwią a tkankami. Do krwi dostają się wraz z limfą. Wyróżnia się limfocyty typu T i B, które są odpowiedzialne za reakcje immunologiczne.

 

liofilizacja

metoda suszenia wykorzystująca zjawisko sublimacji, czyli polega na usuwaniu wody z produktu, który wcześniej został zamrożony. Proces liofilizacji jest droższy niż tradycyjne suszenie. Produkty, które utrwalone zostały za pomocą liofilizacji posiadają wysoką jakość, dobrze zachowują się związki aromatyczne i odpowiedzialne za smak, dobrze zachowana zostaje barwa i kształt. Produkty liofilizowane charakteryzują się długą trwałością.

 

lipoproteiny a

kompleks tłuszczowo-białkowy o niskiej gęstości (LDL), należący do czynników ryzyka miażdżycy, zakrzepicy, udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego. Jej stężenie w surowicy krwi jest uwarunkowane genetycznie, ale może wzrastać u osób palących papierosy.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!