Id kategorii - 15
Itemid - 20
view - article
id - 1132
referer -
uri - /m/1132-mied
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

miedź

Cu, mikroelement obecny w organizmie w ilości ok. 60-80mg. Posiada następujące funkcje:

  • jest składnikiem wielu enzymów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
  • usuwa wolne rodniki,
  • jest niezbędna do uwalniana zapasów żelaza (Fe) z wątroby,
  • bierze udział w tworzeniu kolagenu i elastyny.

Produkty bogate w miedź to orzechy, groch, fasola, kasza gryczana, produkty zbożowe i ryby. W Polsce głównym źródłem miedzi są przede wszystkim produkty zbożowe i ziemniaki.

Niedobory miedzi mogą prowadzić do stanów zapalnych stawów, wzrostu łamliwości kości, pękania naczyń krwionośnych, odbarwień skóry i włosów i niedokrwistości. Wzrasta również ryzyko rozwoju nowotworów, chorób układu krążenia i miażdżycy. Z drugiej strony nadmierne spożycie miedzi ogranicza wchłanianie z przewodu pokarmowego i prowadzi do niedoborów żelaza (Fe) i cynku (Zn).

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!