Id kategorii - 32
Itemid - 26
view - category
id - 21
referer -
uri - /t
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

T

teina

patrz hasło: kofeina

 

tempo przemiany materii

całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażanie, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce zewnętrzne.

Czytaj więcej...

 

termin przydatności do spożycia

termin po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia. Termin ten jest podawany w przypadku produktów nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się. Na opakowaniu takich produktów przed datą powinien widnieć napis „należy spożyć do”.

 

termin ważności

jest to termin mówiący o przydatności produktów spożywczych do spożycia. Wyróżnia się termin przydatności do spożycia w odniesieniu do żywności łatwo psującej się oraz datę minimalnej trwałości w odniesieniu do produktów trwałych.

 

tiamina

patrz hasło: witamina B1

 

toksyna botulinowa

Inaczej jad kiełbasiany. Jest to najsilniejsza toksyna bakteryjna wytwarzana przez Clostridium botulinum. Przyjmuje się, że 0,005-0,1 mg toksyny jest dawką śmiertelną dla człowieka. Toksyna ulega inaktywacji po około 10 minutach gotowania. Jest to neurotoksyna, czyli atakuje układ nerwowy, w wyniku czego mogą pojawić się zaburzenia wzroku, wymowy, zdolności motorycznych, mogą również występować wymioty oraz bóle głowy. Objawy pojawiają się po 18-96 godzinach od spożycia toksyny, a minimalna dawka je wywołująca to 5 ng. Produkty zakażone toksyną nie zawsze mają widoczne czy wyczuwalne objawy zepsucia co jest szczególnie niebezpieczne. Żywność narażona na zakażenie toksyną to żywność pakowana próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej, konserwy o pH powyżej 4,5, ryby i ich przetwory. Narażone są również domowe przetwory mięsne, które nie są podawane procesowi sterylizacji.

 

trehaloza

dwucukier, składa się z dwóch cząsteczek glukozy, które są połączone wiązaniem o-glikozydowym. Jest to głównym składnikiem hemolimfy owadów, wchodzi w skład ścian komórkowych drożdży, pleśni, grzybów.

Wykazuje 50% słodkości w stosunku do sacharozy, lecz daje szybki efekt słodzenia, który utrzymuje się dłużej niż efekt wywołany przez sacharozę. Jest wolniej metabolizowana niż inne dwucukry, powoli i równomiernie podnosi poziom cukru we krwi przez dłuższy czas. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Trehaloza należy do nowej żywności. Może być stosowana jako substancja dodatkowa np. jako zagęstnik. W produktach spożywczych trehaloza powinna być wymieniona w składzie surowcowym, a produkt powinien być oznakowanych napisem „trehaloza jest źródłem glukozy”.

 

trójglicerydy

inaczej triglicerydy, triacyloglicerole, TG - organiczne związki chemiczne należące do tłuszczów prostych. Każdy trójgliceryd zbudowany jest z cząsteczki glicerolu i trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, połączonych wiązaniem estrowym.

Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej. Podwyższony poziom TG we krwi podnosi ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Pożądany poziom to <150mg/dl (1,7mmol/l). Umiarkowane ryzyko wystąpienia powikłań miażdżycy pojawia się przy stężeniu 151-179mg/dl (1,7-2,0mmol/l). Przy wyższym stężeniu mamy do czynienia z wysokim ryzykiem.

 

tryptofan

aminokwas egzogenny, ludzki organizm nie jest w stanie go syntetyzować, więc musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Tryptofan bierze udział w ważnych przemianach, między innymi jest przekształcany do serotoniny, czy bierze udział w syntezie niacyny. Występuje w nabiale, mięsie i rybach, bananach.

 

tłuszcze

inaczej lipidy, należą do związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a dobrze rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie, acetonie. Lipidy pełnią szereg ważnych funkcji:

  • magazynują energię – 1g tłuszczów dostarcza 9 kcal energii, więcej niż węglowodany i białka (1g=4 kcal),
  • dostarczają energii dla bieżących potrzeb,
  • pełnią funkcje ochronne – mogą izolować organizm od czynników zewnętrznych, ponieważ źle przewodzą ciepło,
  • pełnią funkcje budulcowe, sa składnikiem błon komórkowych,
  • pochodne tłuszczów lub kwasów tłuszczowych pełnią funkcje hormonów.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!