Id kategorii - 32
Itemid - 26
view - category
id - 21
referer -
uri - /t
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Szukaj definicji w naszym słowniku:

T

teina

patrz hasło: kofeina

 

tempo przemiany materii

całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażanie, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce zewnętrzne.

Czytaj więcej...

 

termin przydatności do spożycia

termin po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia. Termin ten jest podawany w przypadku produktów nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się. Na opakowaniu takich produktów przed datą powinien widnieć napis „należy spożyć do”.

 

termin ważności

jest to termin mówiący o przydatności produktów spożywczych do spożycia. Wyróżnia się termin przydatności do spożycia w odniesieniu do żywności łatwo psującej się oraz datę minimalnej trwałości w odniesieniu do produktów trwałych.

 

tiamina

patrz hasło: witamina B1

 

toksyna botulinowa

Inaczej jad kiełbasiany. Jest to najsilniejsza toksyna bakteryjna wytwarzana przez Clostridium botulinum. Przyjmuje się, że 0,005-0,1 mg toksyny jest dawką śmiertelną dla człowieka. Toksyna ulega inaktywacji po około 10 minutach gotowania. Jest to neurotoksyna, czyli atakuje układ nerwowy, w wyniku czego mogą pojawić się zaburzenia wzroku, wymowy, zdolności motorycznych, mogą również występować wymioty oraz bóle głowy. Objawy pojawiają się po 18-96 godzinach od spożycia toksyny, a minimalna dawka je wywołująca to 5 ng. Produkty zakażone toksyną nie zawsze mają widoczne czy wyczuwalne objawy zepsucia co jest szczególnie niebezpieczne. Żywność narażona na zakażenie toksyną to żywność pakowana próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej, konserwy o pH powyżej 4,5, ryby i ich przetwory. Narażone są również domowe przetwory mięsne, które nie są podawane procesowi sterylizacji.

 

trehaloza

dwucukier, składa się z dwóch cząsteczek glukozy, które są połączone wiązaniem o-glikozydowym. Jest to głównym składnikiem hemolimfy owadów, wchodzi w skład ścian komórkowych drożdży, pleśni, grzybów.

Wykazuje 50% słodkości w stosunku do sacharozy, lecz daje szybki efekt słodzenia, który utrzymuje się dłużej niż efekt wywołany przez sacharozę. Jest wolniej metabolizowana niż inne dwucukry, powoli i równomiernie podnosi poziom cukru we krwi przez dłuższy czas. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Trehaloza należy do nowej żywności. Może być stosowana jako substancja dodatkowa np. jako zagęstnik. W produktach spożywczych trehaloza powinna być wymieniona w składzie surowcowym, a produkt powinien być oznakowanych napisem „trehaloza jest źródłem glukozy”.

 

trójglicerydy

inaczej triglicerydy, triacyloglicerole, TG - organiczne związki chemiczne należące do tłuszczów prostych. Każdy trójgliceryd zbudowany jest z cząsteczki glicerolu i trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, połączonych wiązaniem estrowym.

Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej. Podwyższony poziom TG we krwi podnosi ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Pożądany poziom to <150mg/dl (1,7mmol/l). Umiarkowane ryzyko wystąpienia powikłań miażdżycy pojawia się przy stężeniu 151-179mg/dl (1,7-2,0mmol/l). Przy wyższym stężeniu mamy do czynienia z wysokim ryzykiem.

 

tryptofan

aminokwas egzogenny, ludzki organizm nie jest w stanie go syntetyzować, więc musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Tryptofan bierze udział w ważnych przemianach, między innymi jest przekształcany do serotoniny, czy bierze udział w syntezie niacyny. Występuje w nabiale, mięsie i rybach, bananach.

 

tłuszcze

inaczej lipidy, należą do związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a dobrze rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie, acetonie. Lipidy pełnią szereg ważnych funkcji:

  • magazynują energię – 1g tłuszczów dostarcza 9 kcal energii, więcej niż węglowodany i białka (1g=4 kcal),
  • dostarczają energii dla bieżących potrzeb,
  • pełnią funkcje ochronne – mogą izolować organizm od czynników zewnętrznych, ponieważ źle przewodzą ciepło,
  • pełnią funkcje budulcowe, sa składnikiem błon komórkowych,
  • pochodne tłuszczów lub kwasów tłuszczowych pełnią funkcje hormonów.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!