Id kategorii - 21
Itemid - 26
view - article
id - 1211
referer -
uri - /t/1211-tuszcze
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

tłuszcze

inaczej lipidy, należą do związków organicznych nierozpuszczalnych w wodzie, a dobrze rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, np. benzynie, acetonie. Lipidy pełnią szereg ważnych funkcji:

  • magazynują energię – 1g tłuszczów dostarcza 9 kcal energii, więcej niż węglowodany i białka (1g=4 kcal),
  • dostarczają energii dla bieżących potrzeb,
  • pełnią funkcje ochronne – mogą izolować organizm od czynników zewnętrznych, ponieważ źle przewodzą ciepło,
  • pełnią funkcje budulcowe, sa składnikiem błon komórkowych,
  • pochodne tłuszczów lub kwasów tłuszczowych pełnią funkcje hormonów.

Tłuszcze można podzielić na:

  • właściwe- estry glicerolu i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Tłuszcze o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych przyjmują konsystencję płynną i nazywane są olejami – występują głównie u roślin. U zwierząt przeważają tłuszcze z kwasami nasyconymi i dlatego najczęściej mają konsystencje stałą;
  • woski – np. chroniące liście drzew przed uszkodzeniami;
  • złożone – stanowią bardzo liczna grupę, a najważniejsze z nich to fosfolipidy i glikolipidy.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!