z ang. High Density Lipoproteins, lipoproteiny wysokiej gęstości, obok LDL, są główną lipoproteiną transportującą cholesterol we krwi. Ich działanie skupia się na obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i polega na usuwaniu jego nadmiaru z komórek i transportowaniu go do wątroby, gdzie jest metabolizowany. W ten sposób lipoproteiny HDL mogą odgrywać ważną rolę w hamowaniu powstawania ognisk miażdżycowych.
Rozwój miażdżycy zależy więc w dużym stopniu od stosunku lipoprotein HDL do LDL. Poziom lipoprotein HDL zależy od czynników genetycznych i środowiskowych, takich jak palenie tytoniu, mała aktywność fizyczna czy dieta.
podwyższone powyżej normy stężenie cholesterolu w osoczu krwi. Nie jest to schorzenie, ale nieprawidłowość metaboliczna, która może towarzyszyć innym chorobom i jest ważnym czynnikiem ryzyka wystąpienia wielu chorób układu krążenia, jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i inne.
W leczeniu hipercholesterolemii stosuje się przede wszystkim zmianę trybu życia (aktywność fizyczna, właściwa dieta). Wykorzystuje się także pewne leki. Obecnie coraz większe znaczenie w leczeniu hipercholesterolemii mają produkty spożywcze wzbogacane w fitostanole i fitosterole. Ważne jest jednak, aby stosowanie takich produktów uzgodnić z lekarzem, zwłaszcza przy jednoczesnym przyjmowaniu leków obniżających poziom cholesterolu.
inaczej niedocukrzenie - stan, w którym ilość glukozy we krwi (poza żyłą wrotną) spada poniżej normy. Pełnoobjawowa hipoglikemia występuje zwykle przy stężeniu poniżej 2,2 mmol/l (40 mg/dl) jednak pierwsze objawy rozpoczynają się zazwyczaj stężeniu poniżej 2,8 mmol/l (50 mg/dl), a u chorych na cukrzycę nawet przy wyższych wartościach. Hipoglikemia może być przyczyną śmierci.
wytwarzanie jednolitej, trwałej mieszaniny, inaczej ujednolicenie. W przetwórstwie żywności oznacza wytwarzanie trwałej, jednolitej masy przy użyciu środków chemicznych. W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.
Homogenizację przeprowadza się w specjalnie przeznaczonych do tego celu urządzeniach zwanych homogenizatorami, w których produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem.