Id kategorii - 0
Itemid - 15
view - category
id - 10
referer -
uri - /h
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Szukaj definicji w naszym słowniku:

H

HDL

z ang. High Density Lipoproteins, lipoproteiny wysokiej gęstości, obok LDL, są główną lipoproteiną transportującą cholesterol we krwi. Ich działanie skupia się na obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi i polega na usuwaniu jego nadmiaru z komórek i transportowaniu go do wątroby, gdzie jest metabolizowany. W ten sposób lipoproteiny HDL mogą odgrywać ważną rolę w hamowaniu powstawania ognisk miażdżycowych.

Rozwój miażdżycy zależy więc w dużym stopniu od stosunku lipoprotein HDL do LDL. Poziom lipoprotein HDL zależy od czynników genetycznych i środowiskowych, takich jak palenie tytoniu, mała aktywność fizyczna czy dieta.

 

Hg

patrz hasło: rtęć

 

hipercholesterolemia

podwyższone powyżej normy stężenie cholesterolu w osoczu krwi. Nie jest to schorzenie, ale nieprawidłowość metaboliczna, która może towarzyszyć innym chorobom i jest ważnym czynnikiem ryzyka wystąpienia wielu chorób układu krążenia, jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i inne.

W leczeniu hipercholesterolemii stosuje się przede wszystkim zmianę trybu życia (aktywność fizyczna, właściwa dieta). Wykorzystuje się także pewne leki. Obecnie coraz większe znaczenie w leczeniu hipercholesterolemii mają produkty spożywcze wzbogacane w fitostanole i fitosterole. Ważne jest jednak, aby stosowanie takich produktów uzgodnić z lekarzem, zwłaszcza przy jednoczesnym przyjmowaniu leków obniżających poziom cholesterolu.

 

hipoglikemia

inaczej niedocukrzenie - stan, w którym ilość glukozy we krwi (poza żyłą wrotną) spada poniżej normy. Pełnoobjawowa hipoglikemia występuje zwykle przy stężeniu poniżej 2,2 mmol/l (40 mg/dl) jednak pierwsze objawy rozpoczynają się zazwyczaj stężeniu poniżej 2,8 mmol/l (50 mg/dl), a u chorych na cukrzycę nawet przy wyższych wartościach. Hipoglikemia może być przyczyną śmierci.

Przyczyny hipoglikemii to:

  • niedożywienie lub głodzenie,
  • przedawkowanie insuliny (u cukrzyków),
  • znaczny wysiłek fizyczny,
  • spożywanie alkoholu na czczo.

Czytaj więcej...

 

homogenizacja

wytwarzanie jednolitej, trwałej mieszaniny, inaczej ujednolicenie. W przetwórstwie żywności oznacza wytwarzanie trwałej, jednolitej masy przy użyciu środków chemicznych. W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.

Homogenizację przeprowadza się w specjalnie przeznaczonych do tego celu urządzeniach zwanych homogenizatorami, w których produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem.

 

hydroliza

rekcja chemiczna, która polega na rozpadzie związku chemicznego na dwa lub więcej, mniejsze związki pod wpływem wody lub pary wodnej.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!