Id kategorii - 80
Itemid - 813
view - category
id - 348
referer -
uri - /eksperci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Eksperci

mgr inż. Maria Jakubowska

jakubowska maria miniEkspert Fundacji BOŚ z zakresu dietetyki, żywienia człowieka i nauk o żywności. 

Koordynator ogólnopolskich projektów edukacyjnych.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, członek Koła Naukowego Żywieniowców.

Związana z Fundacją BOŚ od 2010 roku, w tym czasie współtworzyła i koordynowała wiele projektów objętych prozdrowotnym i prożywieniowym programem „Aktywnie po zdrowie” w tym: „Zdrowo jem więcej wiem”, „Czas na zdrowie”, „Sklepiki szkolne zdrowa reaktywacja”, „Nakręć się na zdrowie”, „Szkolne smaki”. 

Czytaj więcej...

 

mgr. inż. Aleksandra Koper

koper aleksandra miniEkspert Fundacji z zakresu dietetyki, żywienia człowieka i nauk o żywności.

Koordynator projektów edukacyjnych.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Związana z Fundacją BOŚ od 2010 roku. Współtwórca i koordynator wielu ogólnopolskich projektów edukacyjnych, m.in. „Zdrowo jem więcej wiem”, "Czas na zdrowie" i "Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja".

W 2013 r. współorganizowała pierwszy w Polsce, ogólnokrajowy projekt szkoleniowy dla dyrektorów szkół i personelu kuchni szkolnych: ”Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia”. Celem projektu było zaprezentowanie nowoczesnego systemu żywienia w szkole. Jest współtwórcą unikalnego programu dla stołówek szkolnych "Kreator Dobrego Smaku", czyli narzędzia ułatwiającego pracownikom kuchni przygotowywanie smacznych i zdrowych posiłków dla uczniów.

Czytaj więcej...

 

dr inż. Sa'eed Bawa

Bawa_SaeedPracownik Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zajmuje się badaniami nad przyczynami nadwagi i otyłości u dzieci u młodzieży. Do 2010 roku autor ponad 80 artykułów naukowych o zasięgu międzynarodowym oraz ponad 100 artykułów popularno-naukowych, zarówno w języku angielskim, jak i polskim. Autor i współautor podręczników akademickich, takich jak: „Nutrition for Middle Aged and Elderly, „Dietoterapia I" oraz „Podstawy Dietetyki". Twórca i współtwórca wielu programów dydaktycznych, zarówno w języku angielskim, jak i polskim. Główne zainteresowania dydaktyczne to: dietoprofilaktyka chorób żywieniowo-zależnych, żywienie a odporność organizmu, żywienie w sporcie, żywienie a zdrowie społeczeństwa itp. Koordynator grupy tematycznej „Nutrition and Health" w ramach organizacji ELLS zrzeszającej 10 uniwersytetów przyrodniczych w Europie. Współpracuje z dziennikarzami prasowymi, radiowymi i telewizyjnym w propagowaniu zasad prawidłowego żywienia.

 

Mariola Bojarska-Ferenc

Bojarska-Ferenc_MariolaOd lat traktuje popularyzacje zdrowego stylu życia jako swoją życiową misję. To ona zapoczątkowała w Polsce modę na bycie fit. Jest autorką programu Sztuka życia w TVP2, w którym razem z gwiazdami filmu, estrady i sportu przekonuje, że warto zmienić nawyki żywieniowe i styl życia, by zachować dobrą formę i osiągnąć sukces. Regularnie pisze felietony do miesięcznika „Pani". Wydała trzy kasety wideo z ćwiczeniami oraz książki Cudowny ruch i Zatrzymaj czas, które spotkały się z uznaniem czytelniczek. Należy do największych na świecie organizacji zajmujących się promocją zdrowia i fitnessu ECA i IDEA. Jest bywalczynią światowych kongresów i szkoleń, na których poznaje najnowsze trendy w dziedzinie zdrowia.

 

dr inż. Dorota Czerwińska

Czerwinska_DorotaSpecjalność: technologia żywności i żywienie człowieka

Pracuje w SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na stanowisku starszego wykładowcy. Zajmuje się badaniami spożycia składników mineralnych w wybranych grupach ludności, żywnością wzbogaconą i wodą jako źródłem składników odżywczych oraz edukacją żywieniową i upowszechnianiem wiedzy o prawidłowym żywieniu (konsultacje, artykuły prasowe). Jest autorką podręcznika „Podstawy żywienia człowieka", przeznaczonego dla uczniów technikum kształcących się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego, współautorka skryptów z Podstaw Żywienia Człowieka i Toksykologii Żywności.

 

dr Jolanta Derbich

Derbich_JolantaDoktor nauk o kulturze fizycznej. Starszy wykładowca w Zakładzie Pedagogiki AWF Warszawa. Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, Podyplomowego Studium Pedagogiki UW, Podyplomowego Studium Wychowania Seksualnego w AWF w Warszawie. Uczestnik projektu unijnego pn. „Doskonalenie potencjału naukowo – dydaktycznego w zakresie terapii zajęciowej kluczem do rozwoju uczelni wyższych". 

Zainteresowania naukowe: pedagogika ogólna, pedagogika kultury fizycznej, pedagogika zdrowia. Realizuje badania naukowe w dziedzinie promocji i profilaktyki zdrowia, wychowawczych aspektów sportu i rekreacji ruchowej, zagospodarowania czasu wolnego przez różne grupy społeczne.

Autorka około 90 publikacji (artykuły naukowe, poglądowe, dydaktyczne; rozdziały w monografiach i podręcznikach). Od kilku lat pracuje jako opiekun Studenckiego Koła Naukowego i próbuje inspirować studentów do poszukiwania własnych pól badawczych.

 

dr inż. Danuta Gajewska

Gajewska DanutaSpecjalista w dziedzinie żywienia człowieka  i dietetyki. Od wielu lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW, w której pracuje jako adiunkt. Posiada wieloletnie doświadczenie z zakresu poradnictwa dietetycznego współpracując z medycznymi poradniami specjalistycznymi w dziedzinie gastroenterologii, nefrologii i nadciśnienia tętniczego. Konsultant programów edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości, skierowanych do młodzieży i osób dorosłych oraz programów dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego.

Promotor wielu prac magisterskich i inżynierskich w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Aktywnie działa na rzecz rozwoju dietetyki i podniesienia rangi zawodu dietetyka w Polsce i Europie. Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki obecnej kadencji.

 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!