Id kategorii - 32
Itemid - 27
view - category
id - 22
referer -
uri - /u
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

U

uchyłkowatość jelita grubego

schorzenie jelita grubego powstające w wyniku stosowania diety ubogiej w błonnik pokarmowy. Mechanizm powstawania uchyłkowatości jelita grubego:

  • jelito jest tylko częściowo wypełnione grudkami twardego, suchego i trudnego do przemieszczania kału, które powodują zaburzenia perystaltyki (ruchów) jelita,
  • zaburzenia perystaltyki mogą doprowadzić, w trakcie skurczów, do zamknięcia się krótkich odcinków jelita,
  • rezultatem może być powstawanie uwypukleń ściany jelita,
  • w powstających uchyłkach gromadzą się i zalegają grudki kału, rozwija się chorobotwórcza mikroflora.

W wyniku uchyłkowatości jelita mogą powstawać przetoki, ropnie i inne stany zapalne.

 

utlenianie tłuszczów

tłuszcze należą do produktów stosunkowo nietrwałych, dość łatwo psujących się. Psucie zachodzi pod wpływem czynników fizykochemicznych lub biologicznych. Do czynników fizykochemicznych należą: światło, powietrze, woda, temperatura oraz metale katalizujące hydrolizę.

Natomiast do biologicznych: enzymy i drobnoustroje. Tłuszcze mają zdolność pochłaniania dość dużej ilości tlenu z powietrza. Tlen łącząc się z kwasami tłuszczowymi daje nadtlenki. Ten typ psucia się tłuszczów (autooksydacja) występuje najczęściej. Autooksydacja jest to samorzutne przyłączenie tlenu przez nienasycone kwasy tłuszczowe. Proces autooksydacji tłuszczów jest wolnorodnikową reakcją przebiegającą w trzech etapach:

  • I okres inicjacji – zapoczątkowanie reakcji, tworzenie się wolnych rodników, (inicjatorem jest: światło ciepło, enzymy oraz jony metali);
  • II okres propagacji – rozwijanie reakcji, wielorodnikowa reakcja łańcuchowa, (powstają rodniki nadtlenkowe)
  • III okres terminacji – zakończenie reakcji, tworzenie się nierodnikowych produktów.

Czytaj więcej...

 

utrwalanie chemiczne

utrwalanie żywności metodami chemicznymi polega na dodaniu do przetworów w małych (!) dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!