Id kategorii - 32
Itemid - 27
view - category
id - 22
referer -
uri - /u
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Szukaj definicji w naszym słowniku:

U

uchyłkowatość jelita grubego

schorzenie jelita grubego powstające w wyniku stosowania diety ubogiej w błonnik pokarmowy. Mechanizm powstawania uchyłkowatości jelita grubego:

  • jelito jest tylko częściowo wypełnione grudkami twardego, suchego i trudnego do przemieszczania kału, które powodują zaburzenia perystaltyki (ruchów) jelita,
  • zaburzenia perystaltyki mogą doprowadzić, w trakcie skurczów, do zamknięcia się krótkich odcinków jelita,
  • rezultatem może być powstawanie uwypukleń ściany jelita,
  • w powstających uchyłkach gromadzą się i zalegają grudki kału, rozwija się chorobotwórcza mikroflora.

W wyniku uchyłkowatości jelita mogą powstawać przetoki, ropnie i inne stany zapalne.

 

utlenianie tłuszczów

tłuszcze należą do produktów stosunkowo nietrwałych, dość łatwo psujących się. Psucie zachodzi pod wpływem czynników fizykochemicznych lub biologicznych. Do czynników fizykochemicznych należą: światło, powietrze, woda, temperatura oraz metale katalizujące hydrolizę.

Natomiast do biologicznych: enzymy i drobnoustroje. Tłuszcze mają zdolność pochłaniania dość dużej ilości tlenu z powietrza. Tlen łącząc się z kwasami tłuszczowymi daje nadtlenki. Ten typ psucia się tłuszczów (autooksydacja) występuje najczęściej. Autooksydacja jest to samorzutne przyłączenie tlenu przez nienasycone kwasy tłuszczowe. Proces autooksydacji tłuszczów jest wolnorodnikową reakcją przebiegającą w trzech etapach:

  • I okres inicjacji – zapoczątkowanie reakcji, tworzenie się wolnych rodników, (inicjatorem jest: światło ciepło, enzymy oraz jony metali);
  • II okres propagacji – rozwijanie reakcji, wielorodnikowa reakcja łańcuchowa, (powstają rodniki nadtlenkowe)
  • III okres terminacji – zakończenie reakcji, tworzenie się nierodnikowych produktów.

Czytaj więcej...

 

utrwalanie chemiczne

utrwalanie żywności metodami chemicznymi polega na dodaniu do przetworów w małych (!) dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!