Id kategorii - 30
Itemid - 33
view - article
id - 1246
referer -
uri - /2011-08-12-12-13-39/1246-elazo
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

żelazo

składnik mineralny niezbędny do transportowania i magazynowania tlenu w organizmie. Wchodzi w skład głównego białka krwi- hemoglobiny- oraz wielu enzymów. Produkty bogate w żelazo to mięso, wątroba, kiełki pszenne, rośliny strączkowe, szpinak, kasza gryczana i pieczywo razowe.

Żelazo występuje w żywności w dwóch formach – tzw. hemowej w produktach pochodzenia zwierzęcego i niehemowej w produktach roślinnych. Pochodzenie żelaza w diecie jest bardzo ważne, z tego względu, że żelazo hemowe wchłaniane jest w przewodzie pokarmowym człowieka w 20-40%, podczas gdy niehemowe w zaledwie 3-8%. Niedobory żelaza prowadzą do rozwoju niedokrwistości, zaburzeń w rozwou intelektualnym i ruchowym oraz obniżeniem odporności.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!