Id kategorii - 45
Itemid - 24
view - category
id - 19
referer -
uri - /r
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

R

regulatory kwasowości

substancje wykorzystywane przez producentów żywności w celu nadania produktom spożywczym kwaśnego smaku oraz jako konserwanty. Niektóre substancje zakwaszające mają również własności stabilizujące, inne wzmacniają działanie antyoksydantów lub emulgatorów lub współuczestniczą w zachowaniu właściwego koloru produktu.

Czytaj więcej...

 

retinol

patrz hasło: witamina A

 

reumatyzm

choroby reumatyczne (potocznie reumatyzm) – grupa chorób charakteryzujących się przewlekłymi zmianami zapalnymi w obrębie tkanki łącznej, spowodowanymi najczęściej reakcją autoimmunologiczną. Grupa chorób reumatycznych objawia się często zmianami chorobowymi w stawach i kościach, dając objawy bólowe i w skrajnych przypadkach ograniczenie ruchomości stawów, aż do całkowitego ich usztywnienia.

Słowem "reumatyzm" lub też "gościec" najczęściej określa się w mowie potocznej reumatoidalne zapalenie stawów.

 

RNA

kwas rybonukleinowy, występuje w jądrze komórkowym, cytoplazmie, rybosomach, mitochondriach i chloroplastach. Podstawowymi jednostkami, z których zbudowany jest łańcuch RNA są nukleotydy. Każdy nukleotyd składa się z rybozy połączonej z zasadą azotową.

Czytaj więcej...

 

rodopsyna

purpura wzrokowa - światłoczuły barwnik występujący w narządzie wzroku (dokładniej w pręcikach siatkówki oka), warunkujący widzenie zmrokowe (odcieni szarości). Rodopsyna składa się z białka opsyny i 11-cis-retinalu, który jest pochodną witaminy A.

W wyniku reakcji fotochemicznej (pod wpływem światła) 11-cis-retinal przechodzi w izomer trans, odłącza się od opsyny i rodopsyna się odbarwia. W ciemności następuje regeneracja barwnika: 11-trans-retinal ulega utlenieniu i powstaje 11-cis-retinal, który ma zdolność łączenia się z opsyną. W przypadku niedoborów witaminy A synteza rodopsyny jest niemożliwa, co objawia się upośledzeniem widzenia o zmroku (kurza ślepota).

 

równowaga kwasowo-zasadowa

zdolność organizmu człowieka do utrzymywania słabo zasadowego pH krwi (7,36). Równowaga kwasowo-zasadowa jest nieustannie burzona w efekcie procesów metabolicznych. Odchylenia od równowagi kwasowo-zasadowej mogą być dwojakie.

Czytaj więcej...

 

rtęć

pierwiastek stanowiący zanieczyszczenie chemiczne w żywności. Do środowiska rtęć uwalniana jest na skutek wybuchów wulkanów i przemian powierzchniowych warstw skorupy ziemskiej. Jednak największym źródłem zanieczyszczenia środowiska rtęcią jest jej wydobycie, a także spalanie węgla i paliw płynnych.

Czytaj więcej...

 

ryboflawina

patrz hasło: witamina B2

 

rzekoma niedoczynność przytarczyc

(zespół Albrighta, PHP) – jest to grupa chorób metabolicznych, charakteryzują się opornością tkanek na parathormon, są genetycznie uwarunkowane. Wyróżnia się cztery typy choroby: Ia, Ib, Ic i II.

Objawami PHP są hipokalcemia, hiperfosfatemia, a także niedoczynność tarczycy i gonad, niski wzrost (w przypadku typów Ia i Ic), okrągła twarz, otyłość, skrócone kości śródręcza i śródstopia oraz zwapnienia podskórne.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!