Id kategorii - 20
Itemid - 25
view - article
id - 1194
referer -
uri - /s/1194-skadniki-mineralne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

składniki mineralne

pierwiastki chemiczne pozostające po spopieleniu tkanek w postaci popiołu. Składniki mineralne można podzielić na makroelementy, takie jak sód (Na), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca), fosfor (P), siarka (S) i chlor (Cl) oraz mikroelementy, czyli np. jod (I), selen (Se), cynk (Zn), miedź (Cu), żelazo (Fe), chrom (Cr), mangan (Mn).

Zapotrzebowanie człowieka na makroelementy wynosi ponad 100mg/dobę, a ich zawartość w organizmie człowieka przewyższa 0,01%. Mikroelementy natomiast stanowią mniej niż 0,01% organizmu, a zapotrzebowanie na nie jest mniejsze niż 100mg/dobę. Składniki mineralne pełnią bardzo różnorodne funkcje w organizmie człowieka. Ogólne ich funkcje to:

  • stanowią materiał budulcowy kości, zębów, włosów i skóry (Ca, Mg, P, S, F);
  • wchodzą w skład związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. enzymów (Zn, Se);
  • odgrywają podstawową rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej (Na, K, Cl);

Główne źródła składników mineralnych dla organizmu człowieka to żywność, sól kuchenna, woda, żywność wzbogacana i suplementy diety.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!