Id kategorii - 20
Itemid - 25
view - article
id - 1194
referer -
uri - /s/1194-skadniki-mineralne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

składniki mineralne

pierwiastki chemiczne pozostające po spopieleniu tkanek w postaci popiołu. Składniki mineralne można podzielić na makroelementy, takie jak sód (Na), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca), fosfor (P), siarka (S) i chlor (Cl) oraz mikroelementy, czyli np. jod (I), selen (Se), cynk (Zn), miedź (Cu), żelazo (Fe), chrom (Cr), mangan (Mn).

Zapotrzebowanie człowieka na makroelementy wynosi ponad 100mg/dobę, a ich zawartość w organizmie człowieka przewyższa 0,01%. Mikroelementy natomiast stanowią mniej niż 0,01% organizmu, a zapotrzebowanie na nie jest mniejsze niż 100mg/dobę. Składniki mineralne pełnią bardzo różnorodne funkcje w organizmie człowieka. Ogólne ich funkcje to:

  • stanowią materiał budulcowy kości, zębów, włosów i skóry (Ca, Mg, P, S, F);
  • wchodzą w skład związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. enzymów (Zn, Se);
  • odgrywają podstawową rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej (Na, K, Cl);

Główne źródła składników mineralnych dla organizmu człowieka to żywność, sól kuchenna, woda, żywność wzbogacana i suplementy diety.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!