chemiczny związek organiczny z grupy steroli. Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Można wyróżnić tzw. „zły” cholesterol, czyli frakcję LDL i „dobry” cholesterol, czyli HDL. Są to formy odpowiedzialne za transport cholesterolu w organizmie. Zaburzenia gospodarki lipidowej, której miarą jest wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu.
Cholesterol jest jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi podstawę do syntezy wielu ważnych biologicznie cząsteczek, m.in. hormonów płciowych, witaminy D3i kwasów żółciowych. Wątroba człowieka produkuje ok. 1 g cholesterolu dziennie w żółci. Inny źródłem jest żywność, produkty o wysokiej zawartości cholesterolu to np. podroby, tłuszcz zwierzęcy i żółtko jaj.