ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem!projekt edukacyjny
Postaw na słońcekonkurs badawczy
Tradycyjny sadkonkurs grantowy
Filmekokonkurs filmowy
Akademia Fundacji BOŚkonkurs grantowy
Zobacz co kryje się pod każdympiętrem piramidy
inaczej α-tokoferol, inne formy chemiczne to β-tokoferol, γ-tokoferol oraz tokotrienole. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni następujące funkcje:
Noworodki z niedoborem witaminy E mogą cierpieć na anemię, u dorosłych niedobory występują rzadko, ponieważ witamina magazynuje się w organizmie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi ok. 10mg.
Bogate źródło witaminy E to olej z kiełków pszenicy, olej słonecznikowy, margaryna, olej sojowy, olej kukurydziany, olej rzepakowy.