Id kategorii - 19
Itemid - 24
view - article
id - 1183
referer -
uri - /r/1183-rt
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

rtęć

pierwiastek stanowiący zanieczyszczenie chemiczne w żywności. Do środowiska rtęć uwalniana jest na skutek wybuchów wulkanów i przemian powierzchniowych warstw skorupy ziemskiej. Jednak największym źródłem zanieczyszczenia środowiska rtęcią jest jej wydobycie, a także spalanie węgla i paliw płynnych.

Na skutek szerokiego wykorzystania rtęci w gałęziach przemysłu, metal ten znajduje się w dużych ilościach w ściekach przemysłowych. Związki rtęci łatwo kumulują się w glebie, roślinach wyższych i zwierzętach. Spośród wszystkich środków spożywczych za najpoważniejsze źródło rtęci uważa się ryby. Maksymalne poziomy zanieczyszczeń rtęcią w UE są ustalone na poziomie 0,5-1mg rtęci na kg ryby. Zatrucia przewlekłe rtęcią objawiają się zmianami zapalnymi w jamie ustnej oraz bólami i zawrotami głowy. Równolegle następują zaburzenia w trawieniu, powiększenie wątroby, przewlekłe uszkodzenie nerek i niedokrwistość.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!