Id kategorii - 0
Itemid - 4
view - category
id - 61
referer -
uri - /aktualnosci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Na tapecie

Kilka faktów, których nie wiedziałeś o swoim układzie pokarmowym

uklad pokarmowyLudzki układ pokarmowy, choć dobrze znany naukowcom, wzbudza nadal ogromne zainteresowanie. Sporo o nim wiemy, ale też wiele rzeczy zostało odkryte stosunkowo niedawno. Ciekawe ile jeszcze tajemnic kryje przed nami przewód pokarmowy?

Czytaj więcej...

 

Cholesterol - dobry i zły

cholesterolZa jedną z największych wad żywności uznawana jest wysoka zawartość cholesterolu. Chyba każdy z nas słyszał wypowiedzi o tym jak zbyt duże spożycie cholesterolu ma negatywny wpływ na układ krążenia – może powodować zatykanie tętnic, zawał serca, rozwój miażdżycy.

Czytaj więcej...

 

Witamina E - witamina płodności, witamina młodości

witamina eWitamina E jest związkiem, którego właściwości wykorzystywane są w medycynie od lat. Jest uznawana za „witaminę płodności”, gdyż jest niezbędna do jej zachowania. Oprócz tego znalazła też wykorzystanie w kosmetyce gdzie nazywana jest „witaminą młodości” ponieważ pozwala na opóźnienie procesu starzenia się skóry i poprawia jej kondycję.

Czytaj więcej...

 

Papryka - kopalnia zdrowia

papryka copyPapryka zaliczana jest do warzyw uniwersalnych. Lista potraw jakie można przyrządzić z jej dodatkiem jest niesamowicie długa. Pochodzi z regionów Boliwii, Brazylii i Peru, gdzie uprawiano ją już około 2500 lat p. n. e. Papryka przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej razem z Krzysztofem Kolumbem, najprawdopodobniej pod koniec XV wieku. Na początku uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku i była początkowo postrzegana tylko i wyłącznie jako roślina przyprawowa oraz lecznicza.

Czytaj więcej...

 

Mity na temat stosowania suplementów i odżywek sportowych

suplementy sportWokół tematu suplementacji i stosowania odżywek dla sportowców powstało wiele mitów i stereotypów, które ciężko czasami oddzielić od faktów. Coraz częściej spotykamy się z różnego rodzaju reklamami, które sugerują bądź dają nam do zrozumienia, że regularne stosowanie odżywek da niesamowite efekty bez konieczności odwiedzania siłowni kilka razy w tygodniu. Nie ma sensu wierzyć w tego typu zapewnienia i warto poznać kilka najważniejszych mitów odnośnie suplementacji, które nie jest tak ciężko obalić.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!