Id kategorii - 0
Itemid - 4
view - category
id - 61
referer -
uri - /aktualnosci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Na tapecie

Zmiany w piramidzie zdrowia! Zobacz 5 nowych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia

piramida dzieci mlodziez v8 01 copyPodczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia zaprezentowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. Dużą rewolucją była już ostatnia zmiana sprzed 2 lat, kiedy okazało się, że to nie produkty zbożowe, a warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety. Co i dlaczego zmieniło się w tym roku?

Czytaj więcej...

 

Korzyści wynikające z jedzenia bananów

bananyBanan jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie o dosyć dużej, jak na owoce, zawartości witamin i składników mineralnych. Drzewo bananowca w zasadzie nie przypomina swoim wyglądem drzewa – jest to ogromna roślina, której część nadziemna wygląda jak łodyga zbudowana ze ściśle przylegających do siebie pochew liściowych, z których z samego środka wyrastają nowe, osiągające nawet do kilku metrów liście.

Czytaj więcej...

 

Konserwanty w żywności

konserwantyProducenci żywności za wszelką cenę i stosując wszelkie możliwe sposoby chcą aby ich produkty cechowały się dobrą jakością, która zadowala klientów oraz przede wszystkim – jak najdłuższym okresem przydatności do spożycia. W tym celu podczas wytwarzania konkretnego produktu dodawane są substancje mające za zadanie wydłużyć czas świeżości i możliwości spożycia, poprawić walory smakowe lub zapachowe. Do grupy stosowanych dodatków do żywności zaliczamy konserwanty, barwniki, aromaty, emulgatory i spulchniacze.

Czytaj więcej...

 

Zmora kobiet, czyli niedobór żelaza

zelazoŻelazo zaliczane jest do grupy mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład hemoglobiny – białka odpowiedzialnego za transport tlenu. Odgrywa też istotną rolę w tworzeniu się nowych krwinek czerwonych w szpiku kostnym.

Czytaj więcej...

 

Czerwone wino? Na zdrowie!

czerwone winoDo niedawna dostrzegano tylko negatywny wpływ wina na organizm ludzki. Dziś postrzeganie czerwonego trunku zmieniło się o 180 stopni. Tyczy się to win wytrwanych produkowanych z ciemnych winogron, które swój specyficzny smak zawdzięczają drożdżom, które przefermentowały cały cukier obecny w napoju. Spożywane regularnie, ale w małych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!