Id kategorii - 0
Itemid - 4
view - category
id - 61
referer -
uri - /aktualnosci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Na tapecie

Czy możemy jeść kwiaty?

mleczTak! Przecież to żadna nowość – brokuły, kalafior oraz karczoch to także kwiaty! Jak się okazuje, wiele z naszych kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale i na talerzu. Dodatek kwiatów do serów czy sałatek spowoduje, że będą one miały oryginalny smak i niespotykany wygląd. Należy jednak pamiętać, że na walory smakowe kwiatów jadalnych ma wpływ czas ich zbioru. Młode liście i pędy powinno się zrywać przed kwitnieniem. 

Czytaj więcej...

 

Matcha - czym jest?

matchaMatcha to rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty. Pochodzi z Japonii i ma bardzo długą tradycję, z którą związany jest rytuał chanoyu. Powstaje z rośliny herbacianej, która przez zbiorami jest zacieniana, by ograniczyć dopływ światła słonecznego. Dzięki temu w liściach znajduje się bardzo dużo chlorofilu, któremu matcha zawdzięcza swój jasnozielony, intensywny kolor.

Czytaj więcej...

 

Kurz. Srzymierzeniec czy wróg?

kurzJedni dbają o to, aby nigdy nie było go w pobliżu, inni natomiast nie zwracają na niego za bardzo uwagi. Skąd tak naprawdę bierze się kurz i z czego się składa?

Czytaj więcej...

 

Aamarantus

amarantusAmarantus, niektórym znany pod nazwą „szarłat”, był podstawowym składnikiem diety Majów około 4 tysięcy lat temu. Początkowo w Europie stanowił ozdobę ogrodów, dopiero z czasem odkryto, że jego nasiona są jadalne. Pod względem wartości odżywczej niemalże nie ma sobie równych - jest bardziej wartościowy niż pszenica, żyto czy jęczmień.

Czytaj więcej...

 

Karotenoidy – czym są, gdzie możemy je znaleźć i w jaki sposób oddziałują na nasze zdrowie?

vegetables g3b5f0fee1 1920Karotenoidy to naturalne barwniki. Niektóre z nich, na przykład beta-karoten, ulegają w organizmie przekształceniu do witaminy A, dlatego karotenoidy określa się mianem prowitaminy A. Oprócz już wymienionego β-karotenu najbardziej znanymi związkami z tej grupy są likopen i luteina.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!