Id kategorii - 0
Itemid - 9
view - category
id - 4
referer -
uri - /b
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Szukaj definicji w naszym słowniku:

B

bakterie

najmniejsze istoty żywe, należą do królestwa Procaryota, charakterystyczny jest dla nich brak błony jądrowej, mitochondriów. Występują w różnych formach (ziarenkowce, pałeczki, przecinkowce, śrubowce). Bakterie mogą tworzyć charakterystyczne układy łańcuszków, nieregularnych skupień, podwójnie ułożonych komórek, czworaczków, szcześcianek, pakietowców. 

 
 

barwniki

są to substancje dodatkowe, które nadają lub przywracają barwę środkom spożywczym. Dodawane są do produktów, których barwa jest nieatrakcyjna lub produktów bezbarwnych. Barwnika są również wykorzystywane w celu:

  • zamaskowania niekorzystnych przebarwień,
  • ograniczenia strat związków zapachowych i witamin wrażliwych na działanie światła.

Do barwników należą między innymi naturalne substancje takie jak: karotenoidy, ryboflawina. Poza naturalnymi barwnikami stosowane są barwniki syntetyczne, które w porównaniu z naturalnymi są trwalsze, łatwiejsze w użyciu i tańsze.

 

beta-glukany

mieszanina łańcuchów połączonych z cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami beta-1,4 i beta-1,3 glikozydowymi. Stanowią jedna z frakcji błonnika pokarmowego, rozpuszczają się w gorącej wodzie, tworząc lepkie roztwory. Można je znaleźć w ziarnach jęczmienia i owsa.       

 

beta-karoten

związek chemiczny, znajdujący się jako barwnik czerwono żółty w korzeniu marchwi, pomidorach, papryce, w zielonych liściach oraz maśle, jajkach, wątrobie i nerkach. Organizm człowieka przetwarza beta-karoten w witaminę A, dlatego często jest on nazywany prowitaminą A. Może być stosowany w przetwórstwie żywności jako barwnik. Wówczas na opakowaniu może być oznaczony symbolem E 160a. 

 

białe krwinki

patrz hasło: leukocyty

 

białka mleka

mleko krowie jest źródłem lekkostrawnych białek, a jeden litr mleka zawiera ok. 30 g białka. Białka mleka są na drugie, po białkach jaja, pod względem wartość odżywczej, wynikającej ze zrównoważonej zawartości aminokwasów egzogennych, czyli niewytwarzanych przez ludzki organizm. Głównym białkiem mleka jest kazeina. Mleko zawiera również niewielkie ilości białek serwatkowych (beta-laktoglobulina, alfa-laktoglobulina).

Czytaj więcej...

 

białko

jedne z najważniejszych makrocząsteczek żywych organizmów. Białka to związki zbudowane z co najmniej 100 reszt aminokwasów, posiadające strukturę przestrzenną. Można je podzielić ze względu na kształt cząsteczki na białka globularne (wszystkie enzymy) i białka włókienkowe (np. kolagen, keratyna, elastyna). Innym kryterium podziału może być ich skład.

Wyróżniamy białka zbudowane wyłącznie z aminokwasów (białka proste)

 lub białka złożone (fosfoproteidy, glikoproteiny, lipoproteiny). Do funkcji białek należy:

  • przyspieszanie reakcji metabolicznych w organizmie (enzymy),
  • funkcja strukturalna (kolagen, keratyna, elastyna),
  • funkcja transportowa (hemoglobina – białko krwi transportujące tlen do wszystkich komórek organizmu),
  • funkcja regulatorowa (insulina – hormon regulujący poziom glukozy we krwi),
  • budowa mięśni,
  • funkcja ochronna (przeciwciała).
 

Bifidobacterium

Bakterie kwasu mlekowego, wchodzą w skład mikroflory jelit. Należą do bakterii bezwzględnie beztlenowych. Są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Ze względu na korzystny wpływ na zdrowie człowieka są uznawane za bakterie probiotyczne.

 

bilans energetyczny

forma przedstawienia przemiany materii, w której oblicza się ogólne zapotrzebowanie energetyczne organizmu i na tej podstawie ustala ilość pokarmu potrzebną organizmowi. Ilość energii dostarczona z pokarmem w ciągu doby powinna być równa energii zużytej. Dodatni bilans energetyczny jest przyczyną nadwagi i otyłości

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!