Id kategorii - 67
Itemid - 405
view - category
id - 228
referer -
uri - /nie-kasowa/ciekawostki
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczEkoModel
konkurs modelarski

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

TS baner aktualna kampania APZ copy

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Ciekawostki

Dlaczego ser twarogowy zawiera mniej wapnia niż ser żółty?

Sery twarogowe, jak i żółte otrzymuje się przez wydzielenie z mleka białek i tłuszczu. Odmienne procesy technologiczne stosowane przy produkcji serów twarogowych i żółtych powodują istotny wpływ na zmianę wartości odżywczej uzyskanych produktów końcowych...

Czytaj więcej...

 

Co to jest żywność fortyfikowana?

Żywność fortyfikowana, czyli wzbogacana, to produkty spożywcze, do których dodano specyficzny składnik odżywczy (lub składniki), który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka...

Czytaj więcej...

 

Mineralna, źródlana, stołowa

Dietetycy zalecają wypijanie około 2 litrów płynów dziennie, których podstawę powinna stanowić woda. Czym różni się naturalna woda mineralna od źródlanej czy stołowej?

Czytaj więcej...

 

Taumatyna – białko słodsze od sacharozy

Taumatyna jest naturalną białkową słodką substancją, przewyższającą około 2000–2500 razy słodycz sacharozy...

Czytaj więcej...

 

Z czego wynika efekt wzdymający roślin strączkowych?

Rośliny strączkowe, do których należą między innymi fasola, groch, bób, soja czy soczewica, stanowią wartościowy składnik naszej diety...

Czytaj więcej...

 

Co to jest podstawowa przemiana materii (PPM)?

Organizm człowieka ma określone potrzeby energetyczne – energia wydatkowana jest na jego funkcjonowanie w środowisku oraz wszelkie inne czynności, które wykonuje...

Czytaj więcej...

 

Pasta do zębów a zaburzenia odczuwania smaku

Odczuwanie poszczególnych smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego oraz smaku umami – wynika z rozmieszczenia receptorów smakowych na języku.

Czytaj więcej...

 

Miód nektarowy a spadziowy

Miód jest naturalnie słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z gatunku Apis mellifera na dwa sposoby – może powstawać z nektaru kwiatów lub też ze spadzi. Spadzią określa się produkt czerwców i mszyc, które żywią się liśćmi i przyswajają sobie białka, jednocześnie wydalając węglowodany.

Czytaj więcej...

 

Aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi oraz syntetyczne

Wśród wymienionych na etykiecie produktu żywnościowego składników znajdują się często substancje aromatyczne, które określane są jako: aromat naturalny lub aromat identyczny z naturalnym, lub też aromat syntetyczny.

Czytaj więcej...

 

Co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, są związkami, które opóźniają lub hamują proces oksydacji, czyli utleniania danej substancji. Nie są jednak zdolne do całkowitego zapobiegania temu procesowi. Występują one w mniejszym stężeniu w porównaniu do stężenia substancji, która ulega utlenianiu.

Czytaj więcej...

 

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button