Id kategorii - 38
Itemid - 954
view - article
id - 17
referer -
uri - /zywienie-a-zdrowie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Myślisz, że świadomie decydujesz...

 

Myślisz, że świadomie decydujesz o tym, co jesz, pijesz i jaki styl życia prowadzisz? Nic bardziej błędnego! W kolejnych artykułach tego działu będziemy pokazywać, jak bardzo nasze wybory są uzależnione od różnych, nieuświadamianych sobie na co dzień mechanizmów, m.in. psychologicznych, fizjologicznych i biologicznych – związanych z otaczającym nas światem.

Wiele osób deklaruje, że zdrowie jest dla nich najważniejsze – jednak styl ich życia świadczy o czymś wręcz przeciwnym. W dziale Filozofia zdrowia znajdą się artykuły, w których będziemy się zastanawiać, czym jest zdrowie i jaką stanowi wartość. Sięgniemy też do dzieł prekursorów medycyny oraz znanych filozofów – postaramy się znaleźć pomocne wskazówki i źródła motywacji do codziennego dbania o szeroko pojęty dobrostan.

W dziale Psychologia żywienia demaskujemy różne mechanizmy funkcjonujące w naszej psychice, które wpływają zarówno na naszą dietę, jak i na sposób, w jaki żywimy nasze dzieci, a co za tym idzie – na ich zdrowie i samopoczucie. Wiele osób nie widzi związku pomiędzy powstawania chorób a stylem życia i odżywiania się, a zdrowia oczekuje od zapisanej przez lekarza tabletki. Inni z kolei, nawet jeśli ten związek widzą, z różnych powodów nie potrafią zmienić swojego stylu życia na prozdrowotny. Okazuje się, że z pokolenia na pokolenie przekazywane są nie tylko geny, lecz także rodzinne tradycje i nawyki. Ta druga natura, którą dziedziczymy po przodkach, jest tak głęboko zakorzeniona, że ulegamy jej, nie zdając sobie nawet z tego sprawy. Wpływa na nas podobnie, jak reklamowe przekazy, decydując o wyborach żywieniowych.

Czy wiesz, że wiele problemów związanych ze zdrowiem takich jak: choroby układu krążenia, nowotwory, nadwaga, otyłość, wynika z fizjologicznych mechanizmów, które przez wiele tysięcy lat pomagały przetrwać gatunkowi ludzkiemu? Niezwykle interesujące zagadnienia poruszane w dziale Jak działa nasz organizm? dotyczą silnego związku człowieka ze środowiskiem w jakim żyje. Czy chcemy, czy nie nasze życie od początku historii oparte jest na rytmach przyrody. Patrząc na świat wokół nas i wszystkie zdobycze cywilizacji, trudno jest dopuścić do świadomości myśl, że nasz organizm jest lepiej przystosowany do życia „w jaskini" niż w cywilizacji, którą stworzyliśmy.

W działach Wszystko o otyłości oraz Choroby dietozależne będziemy zamieszczać artykuły, które pokażą bezpośredni, udokumentowany związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a stanem zdrowia. W obliczu pandemii otyłości i chorób sercowo-naczyniowych ważna jest umiejętność świadomego wyboru produktów spożywczych, zwłaszcza w przypadku dzieci. Kiedyś o pulchnym dziecku mówiło się, że dobrze wygląda – obecnie małe grubaski są raczej powodem do niepokoju niż dumy, ponieważ otyłość dziecięca to niezwykle groźna w skutkach choroba. Choć początkowo skupimy się na produktach powodujących nadwagę i otyłość, z czasem będziemy omawiać związek pożywienia z innymi chorobami.

Dla osób zainteresowanych problematyką zdrowia w kontekście społecznym przeznaczyliśmy dział Zdrowie w liczbach. Zamieszczamy w nim interesujące i przekrojowe dane na temat polskich dzieci, nastolatków i osób dorosłych – ich zdrowia, aktywności fizycznej, zwyczajów żywieniowych, preferowanej żywności itp.

 

PRZEJDŹ DO DZIAŁU:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!