Id kategorii - 228
Itemid - 405
view - article
id - 951
referer -
uri - /nie-kasowa/ciekawostki/951-pasta-do-zbow-a-zaburzenia-odczuwania-smaku
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Pasta do zębów a zaburzenia odczuwania smaku

 

Odczuwanie poszczególnych smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego oraz smaku umami1 – wynika z rozmieszczenia receptorów smakowych na języku. I tak na przykład smak kwaśny jest najintensywniej odczuwany na bokach języka, a smak gorzki u nasady języka, natomiast największe nagromadzenie receptorów smaku słodkiego znajduje się na koniuszku języka.

ciekawostki_pasta_do_zebow_a_zaburzenia_odczuwania_smakowKażdy z nas na pewno przekonał się wielokrotnie, że odczuwanie smaku różnych produktów spożywczych bezpośrednio po umyciu zębów jest zaburzone. Wynika to z faktu, że w pastach do zębów znajdują się różne składniki, które mogą istotnie wpływać na funkcje receptorów smakowych.

Laurylosiarczan sodu

To związek, w skrócie określany SLS (Sodium Lauryl Sulfate), którego funkcją jest tworzenie piany podczas mycia zębów, dzięki czemu mamy wrażenie, że pasta jest skuteczna, środek myjący działa prawidłowo, a zęby stają się czyste. SLS tłumi odczuwanie smaku słodkiego, a uwydatnia smak gorzki. Jest to spowodowane niszczeniem przez SLS fosfolipidów na powierzchni języka – związków, które działają hamująco na receptory smaku gorzkiego. Ponadto nagromadzenie piany jest największe w przedniej części jamy ustnej, a – jak wcześniej wspomniano – nagromadzenie receptorów smaku słodkiego znajduje się na końcu języka.

Mentol i fluorek cyny

Funkcje receptorów smakowych mogą również zaburzać pasty, w których znajdują się duże ilości ekstraktów z ziół, na przykład z mięty. Silny mentolowy smak również może powodować zaburzanie odczuwania smaku potraw, które spożywamy po szczotkowaniu zębów. Wrażenia smakowe może także zmieniać fluorek cyny – wchodzi on w reakcje z kwasami znajdującymi się w pożywieniu, co w efekcie wywołuje metaliczny posmak.

Mały eksperyment

Żeby przekonać się o tym, jak pasta do zębów może wpływać na odczuwanie smaku, można przeprowadzić proste doświadczenie, np. z sokiem pomarańczowym. Umożliwi nam to obserwację zmian w intensywności smaku gorzkiego i słodkiego. Należy posmakować soku pomarańczowego przed umyciem zębów, a następnie po szczotkowaniu. Jednak aby zauważyć różnice, należy użyć past np. o różnej zawartości mentolu, bezmentolowych, z SLS i bez tego składnika oraz samej sody oczyszczonej jako środka myjącego i porównać odczucia smakowe po ich użyciu.

_________

1smak umami (smak glutaminianu sodu) to smak pokarmów mięsnych

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button