Id kategorii - 45
Itemid - 80
view - category
id - 47
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer_zobaczEkoModel
konkurs modelarski

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk

pointer_zobaczCzas na zdrowie 
konkurs dla szkół

Więcej…

Aktualna kampania

SOM banery APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!

Najczęściej zadawane pytania

Jak przygotować ziemniaki, aby nie straciły swoich właściwości odżywczych?

Warto pamiętać, że składniki odżywcze rozmieszczone są w bulwach ziemniaków nierównomiernie. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką...

Czytaj więcej...

 

Czy ziemniaki mają właściwości lecznicze?

Właściwości lecznicze ziemniaków znane są od dawna. Już na początku XVIII wieku pojawiły się zapiski o ich właściwościach przeciwszkorbutowych (szkorbut – choroba głównie tkanki łącznej wynikająca z niedoborów witaminy C w diecie, która prowadzi m.in. do stanów zapalnych dziąseł i wypadania zębów)...

Czytaj więcej...

 

Czy ziemniaki zawierają składniki odżywcze?

W suchej masie ziemniaczanej dominują węglowodany (przede wszystkim skrobia) – 18%, białka to zaledwie 2%, a składniki mineralne – 1,5%, głównie: potas, wapń, fosfor, żelazo...

Czytaj więcej...

 

Czy prawdą jest, że ziemniaki są wysokokaloryczne?

Nie, nie są – 100 g ugotowanych ziemniaków (2 średnie) to porcja zaledwie 80 kcal!

Czytaj więcej...

 

Jakie są praktyczne wskazówki odnośnie picia wody?

Nasz organizm nie magazynuje wody, stąd też konieczne jest stałej jej uzupełnianie. Oto kilka praktycznych wskazówek, aby sprostać zaleceniom dietetyków...

Czytaj więcej...

 

Czy muszę wypijać 2 litry płynów dziennie?

W celu zachowania pełni zdrowia, sprawności psychicznej i doskonałej kondycji fizycznej, oprócz właściwej diety, ważne jest właściwe nawodnianie organizmu...

Czytaj więcej...

 

Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 są takie ważne?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 określono jako niezbędne (często stosuje się skrót: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), ponieważ ich obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu...

Czytaj więcej...

 

Dlaczego warto jeść ryby?

Dowiedziono, że u osób, które spożywały przynajmniej 34 g ryb dziennie (bądź dwie tłuste ryby na tydzień), średnio o 40–50% mniejsze było ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn...

Czytaj więcej...

 

Jak zwiększyć biodostępność żelaza?

Żelazo w żywności jest obecne w dwóch formach...

Czytaj więcej...

 

Jak zwiększyć biodostępność wit. E?

Witamina E („witamina młodości") – ma silne właściwości przeciwutleniające, współdziała z witaminą C, karotenoidami, bioflawonoidami, a także z selenem – wszystkie te związki ograniczają powstawanie wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i opóźniają procesy starzenia...

Czytaj więcej...