Zdrowie jest najwyższą wartością człowieka w każdej kulturze. Szukając pomocy, osoby chore mają zawsze te same życzenia i oczekiwania: by nie cierpieć i żyć w poczuciu zdrowia. Niestety słowo „dieta" bardzo często kojarzy się negatywnie. Niektórzy chorzy wprowadzają do swojego jadłospisu nadmierne ograniczenia żywieniowe, co może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, pogarszać stan odżywienia i utrudniać proces terapeutyczny. Jest też grupa pacjentów, których dieta zawiera przeciwwskazane produkty lub potrawy, bo nie posiadają oni wystarczającej wiedzy jak poprawnie zmodyfikować swój jadłospis. Są też ludzie, którzy zdają się w stu procentach na farmakologię, łykają tabletki nie zmieniając sposobu życia i żywienia. Każda z tych dróg jest niewłaściwa.
Warto pamiętać, że proces leczenia jest pełny tylko wtedy, gdy prawidłowo się odżywiamy. Co więcej, gdy farmakologia nie daje rady, z pomocą przychodzi właśnie zmiana nawyków żywieniowych. Jakie są plus takiej zmiany? Prawidłowe żywienie pozwala na utrzymanie dobrego stanu odżywienia osób chorych, zapobiega niedożywieniu, skraca czas hospitalizacji, poprawia rokowanie, a przede wszystkim wpływa na poprawę jakości życia. Nie warto zatem kojarzyć diety z czymś negatywnym. Zwłaszcza, że dobrze dobrana dieta to przede wszystkim pewien określony plan żywienia, obejmujący: liczbę posiłków w ciągu dnia, ich rozkład w czasie, zestawienie produktów i potraw na poszczególne posiłki, techniki kulinarne prowadzące do przygotowania dań dietetycznych, kaloryczność poszczególnych posiłków i całego jadłospisu, udział makro- i mikroskładników w poszczególnych posiłkach i całej racji pokarmowej oraz wykluczenie z jadłospisu produktów czy potraw o potencjalnie niekorzystnym wpływie na zdrowie osoby chorej. Pamiętajmy, że w niektórych chorobach, takich jak celiakia, cukrzyca, nadciśnienie, czy miażdżyca, dieta zapewnia optymalne efekty leczenia. Chcemy jednak podkreślić, że chory nie powinien w żadnym wypadku układać takiej diety samodzielnie, konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem!
Artykuły znajdujące się w dziale są jedynie przykładowymi dietami. W celu stosowania jakiekolwiek diety skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem.
Dieta w leczeniu cukrzycy
Jakie są zasady leczenia dietetycznego cukrzycy? Czy istnieje uniwersalna dieta „cukrzycowa”? W jaki sposób korzystać z wymienników węglowodanowych i indeksu glikemicznego? Prezentujemy podstawową wiedzę o odżywianiu się w tej przewlekłej chorobie metabolicznej.
Dlaczego z pozoru prosta dieta bezglutenowa powinna być prowadzona pod nadzorem dietetyka? Dowiedz się też, jakie produkty należy bezwzględnie wyeliminować z jadłospisu, a jakie mogą stanowić potencjalne zagrożenie oraz przeczytaj o kontrowersjach na temat owsa w diecie bezglutenowej.
Zmiana stylu życia, w tym sposobu odżywiania się, ma kluczowe znaczenie w leczeniu miażdżycy – zwięźle prezentujemy całą strategię postępowania w tej chorobie.
Przeczytaj o diecie DASH – uznanej za najbardziej skuteczną w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia. Dowiedz się, dlaczego lepiej nie spożywać alkoholu i jaka pułapka może tkwić w spożywaniu chleba i wędlin. Piszemy też, dlaczego warto polubić płatki owsiane…
Czy wiesz, że prawidłowa dieta może zwiększyć efektywność leczenia choroby nowotworowej i ograniczyć ryzyko przerzutów? Dowiedz się, jak zapewnić choremu właściwe odżywienie i w jaki sposób pomóc dietą złagodzić efekty uboczne leczenia, takie jak: nudności, utrata apetytu, wagi i in. Piszemy także o roli dietetyka w leczeniu chorób nowotworowych.