Id kategorii - 228
Itemid - 405
view - article
id - 955
referer -
uri - /nie-kasowa/ciekawostki/955-mineralna-rodlana-stoowa
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Mineralna, źródlana, stołowa

 

Dietetycy zalecają wypijanie około 2 litrów płynów dziennie, których podstawę powinna stanowić woda. Czym różni się naturalna woda mineralna od źródlanej czy stołowej?

  • Naturalna woda mineralna charakteryzuje się stałym składem chemicznym. Wodę tę pozyskuje się z podziemnych źródeł, które wolne są od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. Musi ona spełniać odpowiednie kryteria odnośnie składu mineralnego, aby można było ja zakwalifikować do kategorii naturalnych wód mineralnych. Ze względu na zawartość składników mineralnych wody mineralne dzieli się na 4 grupy: bardzo nisko zmineralizowane, niskozmineralizowane, średniozmineralizowane oraz wysokozmineralizowane. Szczególnym rodzajem wód mineralnych są wody lecznicze, które mają udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie człowieka, dzięki zawartości składników aktywnych o określonym rodzaju i stężeniu.
  • Wody źródlane, w porównaniu do wód mineralnych, pozyskiwane są z dużo płytszych zasobów, które są znacznie gorzej izolowane od środowiska zewnętrznego. Muszą również spełniać wszystkie warunki odnośnie czystości chemicznej i zanieczyszczeń mikroorganicznych. Ich skład mineralny jest podobny do wody pitnej.
  • Wody stołowe są mieszaniną naturalnej wody źródlanej i naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych bogatych w takie składniki, jak na przykład magnez, wapń czy siarczany. Otrzymana w ten sposób woda charakteryzuje się pożądanymi właściwościami odżywczymi.

ciekawostki_mineralna_zrodlana_stolowa_wodaWszystkie z wyżej wymienionych rodzajów wód mogą być naturalnie lub sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla, w związku z tym wśród wód naturalnych mineralnych, źródlanych i stołowych wyróżniamy wody niegazowane, czyli nienasycone dwutlenkiem węgla, niskonasycone, średnionasycone oraz wysokonasycone dwutlenkiem węgla.

Jakość wód naturalnych regulują odpowiednie przepisy. Do uzdatniania wód naturalnych dopuszczone są jedynie metody fizyczne, które pozwalają usunąć składniki mogące wpływać na powstawanie niekorzystnej barwy, mętności czy zapachu. Zabrania się natomiast stosowania substancji czy procesów, które mogłyby wpłynąć na zmianę swoistej mikroflory wody.

 

Sylwia Gudej
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

Komentarze  

 
Kornelia
#1 RE: Mineralna, źródlana, stołowaKornelia 2013-07-22 16:10
Pani Sylwio,proponuję zapoznanie się z wymaganiami z Rozporządzenia MZ w sprawie wód butelkowanych http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20110850466 - te dotyczace standardów higienicznych, ujęcia, sposobu wydobycia i przygotowania przed butelkowaniem są takie same dla wód mineralnych i źródlanych. Wody źódlane nie mogłyby spełniać takich samych wymogów co mineralne, gdyby były z ujęć "znacznie gorzej izolowanych od środowiska zewnętrznego".
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button