Na świecie żyją miliardy ludzi - każdy z nich jest inny. Żyjemy zgodnie ze swoimi przekonaniami, nastawieniem do świata i religią. Niezależnie od tego jaką wiarę wyznajemy i gdzie mieszkamy, gdy tylko zmieniamy miejsce zameldowania, zabieramy swoje przekonania ze sobą. Tak samo jest z podejściem do odżywiania.
Hindusi nie jedzą wołowiny, wyznawcy Islamu wieprzowiny, podobnie Żydzi. Wszystkie religie mają swoje odniesienia do postu, potraw zalecanych i zabronionych. Łączy je jedno – upodobanie do warzyw i owoców, które w każdej religii są wskazane. Podobne jest też umiarkowanie w spożywaniu używek oraz post, stosowany w zależności od wielu czynników. Skąd wzięły się różne „religijne” diety? Zalecenia dietetyczne były nakładane na wyznawców danej religii, by zachowywać równowagę części duchowej i fizycznej. Wiązały się one z miejscem pochodzenia, a wskazania dietetyczne zostały włączone do praktyk religijnych na całym świecie. Określają one m.in. od jakich potraw należy się powstrzymać, a które z nich są całkiem zabronione. W tym dziale znajdziecie wszystkie te informacje. Zapraszamy w podróż po świecie religii i diet związanych ze stylem życia.
Artykuły znajdujące się w dziale są jedynie przykładowymi dietami. W celu stosowania jakiekolwiek diety skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem.
Dieta muzułmanów
Czy muzułmanin może jeść tradycyjne salami? Co to jest halal i haram? Z czego robi się hummus, falafel, tabule, czyli… – co warto wiedzieć o kuchni wyznawców Allaha.