Id kategorii - 99
Itemid - 950
view - article
id - 415
referer -
uri - /przepisy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Żywienie jak życie – musi być interesujące!

Bardzo ważne jest, aby od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku właściwe nawyki żywieniowe i pokazywać, że jedzenie zdrowe nie oznacza wcale niesmaczne czy nudne. Maluchy są wulkanem energii, ciągle biegają podskakują i nigdy nie mają dosyć. Aby miały na to silę i prawidłowo się rozwijały musimy pamiętać o właściwej diecie, którą z odrobiną inwencji twórczej zamienimy w kulinarną przygodę.

Przygoda ta musi być poprzedzona przestrzeganiem pewnych zasad.

Dieta dziecka powinna:

  • składać się z 4–5 regularnie spożywanych posiłków,
  • być bogata w wapń,
  • żelazo oraz witaminy,
  • uwzględniać mleko i jego przetwory,
  • ryby, chudy drób,
  • uwzględniać wszystkie rodzaje potraw z ograniczeniem tych bardzo tłustych,
  • być uboga w cukier, słodycze oraz sól,
  • być bogata w warzywa i owoce,
  • być urozmaicona

Jeśli do tych zasad dodamy dostosowanie jedzenia do pór roku i szczyptę wyobraźni, otrzymamy przepis na żywienie naszego dziecka, które da mu siłę, prawidłowy rozwój i uśmiech każdego dnia, a spożywanie zdrowych posiłków nie będzie dla niego karą tylko przyjemnością.

PRZEJDŹ DO DZIAŁU:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!