Id kategorii - 99
Itemid - 950
view - article
id - 415
referer -
uri - /przepisy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Żywienie jak życie – musi być interesujące!

Bardzo ważne jest, aby od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku właściwe nawyki żywieniowe i pokazywać, że jedzenie zdrowe nie oznacza wcale niesmaczne czy nudne. Maluchy są wulkanem energii, ciągle biegają podskakują i nigdy nie mają dosyć. Aby miały na to silę i prawidłowo się rozwijały musimy pamiętać o właściwej diecie, którą z odrobiną inwencji twórczej zamienimy w kulinarną przygodę.

Przygoda ta musi być poprzedzona przestrzeganiem pewnych zasad.

Dieta dziecka powinna:

  • składać się z 4–5 regularnie spożywanych posiłków,
  • być bogata w wapń,
  • żelazo oraz witaminy,
  • uwzględniać mleko i jego przetwory,
  • ryby, chudy drób,
  • uwzględniać wszystkie rodzaje potraw z ograniczeniem tych bardzo tłustych,
  • być uboga w cukier, słodycze oraz sól,
  • być bogata w warzywa i owoce,
  • być urozmaicona

Jeśli do tych zasad dodamy dostosowanie jedzenia do pór roku i szczyptę wyobraźni, otrzymamy przepis na żywienie naszego dziecka, które da mu siłę, prawidłowy rozwój i uśmiech każdego dnia, a spożywanie zdrowych posiłków nie będzie dla niego karą tylko przyjemnością.

PRZEJDŹ DO DZIAŁU:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!