Id kategorii - 228
Itemid - 405
view - article
id - 950
referer -
uri - /nie-kasowa/ciekawostki/950-miod-nektarowy-a-spadziowy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Miód nektarowy a spadziowy

 

Miód jest naturalnie słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z gatunku Apis mellifera na dwa sposoby – może powstawać z nektaru kwiatów lub też ze spadzi. Spadzią określa się produkt czerwców i mszyc, które żywią się liśćmi i przyswajają sobie białka, jednocześnie wydalając węglowodany.

ciekawostki_miod_nektarowy_a_spadziowyZ tych ostatnich na liściach lub gałązkach drzew i krzewów powstaje lepki syrop, który pszczoły przerabiają na miód. Miód naturalny dojrzewa w plastrach w ulu. W odpowiednim czasie jest zbierany, oczyszczany i umieszczany w słoikach. Do naturalnego miodu zakazane jest dodawanie jakichkolwiek substancji, np. cukru, aromatów, olejków czy ekstraktów z owoców.

Miody dzieli się na trzy typy ze względu na jego pochodzenie: nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe.

  • Miody nektarowe charakteryzują się przeważnie płynną konsystencją, mogą być prawie bezbarwne lub w odcieniach żółci, bursztynu do koloru ciemnobrązowego. Mają bardziej słodki i ostrzejszy smak niż miody spadziowe. Miody wytwarzane z nektaru roślin mogą być jedno- lub wielokwiatowe. Nektar stanowi gęsty sok roślinny składający się głównie z wody i cukru, wydzielany jest przez narządy rośliny zwane nektarnikami.
  • Miody spadziowe natomiast mają barwę od jasnooliwkowej do ciemnobrunatnej, po krystalizacji obserwuje się charakterystyczny dla tego typu odcień szary. Charakteryzują się łagodniejszym i mniej słodkim smakiem, ich zapach jest lekko korzenny.

Prawidłowo oznakowany miód naturalny zawiera na etykiecie zwykle dwie duże litery. Pierwsza litera określa typ miodu, a druga jego odmianę – rodzaj kwiatu, z którego zebrano nektar lub rodzaj spadzi. Na rynku możemy spotkać takie odmiany miodu, jak:

  • nektarowy wielokwiatowy (NK),
  • nektarowy wrzosowy (NW),
  • nektarowy gryczany (NG),
  • nektarowy lipowy (NL),
  • nektarowy akacjowy (NA),
  • nektarowy rzepakowy (NR),
  • nektarowo-spadziowy (NS),
  • spadziowy ze spadzi iglastej (SI),
  • spadziowy ze spadzi liściastej (SL).

Sylwia Gudej
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button