Id kategorii - 45
Itemid - 80
view - category
id - 47
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Najczęściej zadawane pytania

Jak zwiększyć biodostępność wapnia?

Przyswajalność wapnia zależy od jego źródła pochodzenia...

Czytaj więcej...

 

Jak zwiększyć biodostępność karotenoidów?

Karotenoidy – nazywane prowitaminą A – wykazują silne działanie przeciwutleniające...

Czytaj więcej...

 

Co to jest biodostępność?

Składniki odżywcze dostarczane z pożywieniem wykorzystywane są przez organizm w różnym stopniu...

Czytaj więcej...

 

Co to są substancje antyodżywcze?

Substancje antyodżywcze są to substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych ze spożywanych produktów...

Czytaj więcej...

 

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) określa liczbowo, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze zawierające węglowodany wpływają na zmianę stężenia glukozy we krwi...

Czytaj więcej...

 

Czy dieta w cukrzycy powinna być zupełnie pozbawiona węglowodanów?

Odpowiedź brzmi NIE. Jednak na stężenie glukozy we krwi wpływa zarówno ilość, jak i rodzaj spożytych węglowodanów...

Czytaj więcej...

 

Co to są „puste kalorie”?

Termin „puste kalorie” odnosi się do produktów spożywczych o dużej zawartości kalorii i jednocześnie niskiej wartości odżywczej...

Czytaj więcej...

 

Probiotyk, prebiotyk czy symbiotyk?

Probiotykiem nazywamy preparat lub produkt żywnościowy zawierający pojedyncze lub mieszane kultury żywych bakterii, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka...

Czytaj więcej...

 

Czy fruktoza jest bezpiecznym zamiennikiem cukru (sacharozy)?

Fruktoza należy do grupy cukrów prostych. Jest substancją słodzącą około 1,5 raza słodszą od tradycyjnego cukru – sacharozy. Jej głównym naturalnym źródłem w diecie są przede wszystkim miód i owoce – stąd często bywa nazywana cukrem owocowym...

Czytaj więcej...

 

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button