Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1806
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1806-dlaczego-kwasy-tuszczowe-omega-3-s-takie-wane
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 są takie ważne?

 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 określono jako niezbędne (często stosuje się skrót: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), ponieważ ich obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

DHA i EPA

Do rodziny kwasów tłuszczowych omega-3 należy m.in. kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapenatenowy (EPA). Znaczne ilości DHA znajdują się w korze mózgowej, komórkach plemnikowych oraz fotoreceptorach siatkówki oka.

Dlaczego „niezbędne"?

Biorąc pod uwagę wyniki dotychczasowych badań, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są niezbędne, ponieważ:

  • wchodzą w skład błon każdej komórki naszego ciała – warunkują ich prawidłowe funkcjonowanie,
  • stabilizują pracę serca,
  • ograniczają ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów w naczyniach
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • chronią śródbłonek naczyniowy,
  • obniżają zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe wartości ciśnienia krwi,
  • redukują stężenie triglicerydów w osoczu krwi oraz zwiększają stężenie cholesterolu frakcji HDL („dobrego" cholesterolu)!

Dzięki tak szerokiemu spektrum korzystnego oddziaływania przypisuje im się funkcję protektora naczyń i serca.

Skutki niedoboru

U dzieci niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 potęguje ryzyko niskorosłości, zaburzeń widzenia i rozwoju układu nerwowego u dzieci. U osób dorosłych niewystarczające spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 spowodować może:

  • zmiany dermatologiczne, m.in.: suchość, nadmierne rogowacenie i łuszczenie się skóry,
  • zmiany degeneracyjne w płucach, nerkach i wątrobie, co znacznie upośledza lub wręcz uniemożliwia prawidłową pracę tych narządów,
  • obniżenie odporności, czyli wzrost podatności na infekcje zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.

W związku z tym, że nasz organizm nie potrafi syntetyzować nienasyconych kwasów omega-3, muszą być dostarczane z pożywieniem – patrz: Dlaczego warto jeść ryby?

 

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button