Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1803
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1803-jak-zwikszy-biodostpno-wit-e
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jak zwiększyć biodostępność wit. E?

 

Witamina E („witamina młodości") – ma silne właściwości przeciwutleniające, współdziała z witaminą C, karotenoidami, bioflawonoidami, a także z selenem – wszystkie te związki ograniczają powstawanie wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i opóźniają procesy starzenia.

Źródła witaminy E w diecie: olej sojowy, olej słonecznikowy, oliwa, kiełki pszenicy, masło, migdały, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste –sałata, szpinak oraz kapusta.

Biodostępność witaminy E zwiększa obecność m.in.: prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu do surówek i sałatek warzywnych należy dodawać oleje roślinne, kiełki oraz orzechy.

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button