Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1803
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1803-jak-zwikszy-biodostpno-wit-e
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Jak zwiększyć biodostępność wit. E?

 

Witamina E („witamina młodości") – ma silne właściwości przeciwutleniające, współdziała z witaminą C, karotenoidami, bioflawonoidami, a także z selenem – wszystkie te związki ograniczają powstawanie wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i opóźniają procesy starzenia.

Źródła witaminy E w diecie: olej sojowy, olej słonecznikowy, oliwa, kiełki pszenicy, masło, migdały, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste –sałata, szpinak oraz kapusta.

Biodostępność witaminy E zwiększa obecność m.in.: prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego względu do surówek i sałatek warzywnych należy dodawać oleje roślinne, kiełki oraz orzechy.

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button