Id kategorii - 47 Itemid - 80 view - article id - 1812 referer - uri - /najczciej-zadawane-pytania/1812-jak-przygotowa-ziemniaki-aby-nie-straciy-swoich-waciwoci-odywczych
Jak przygotować ziemniaki, aby nie straciły swoich właściwości odżywczych?
Warto pamiętać, że składniki odżywcze rozmieszczone są w bulwach ziemniaków nierównomiernie. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką. Dlatego ziemniaki należy obierać cienko lub jeszcze lepiej – gotować lub piec je „w mundurkach". Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20%, obranych – do ponad 50%. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nie należy zostawiać obranych ziemniaków w wodzie. Po oczyszczeniu ziemniaki należy gotować w małej ilości lekko osolonej wody – możliwie jak najkrócej. Najkorzystniejszą metodą obróbki cieplnej ziemniaków jest gotowanie na parze, ponieważ tracą wówczas zaledwie 10–25% cennych składników. Innym dobrym sposobem ich przyrządzania jest pieczenie (najlepiej w skórce). Nie zaleca się smażenia ziemniaków, ponieważ podczas tego procesu straty witaminy C dochodzą nawet do 45%, przy jednoczesnym znacznym wzroście kaloryczności!