ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
oznacza taką ilość składnika pokarmowego, która po spożyciu z żywnością i uwolnieniu w świetle przewodu pokarmowego zostaje wchłonięta i wykorzystana przez organizm.
grupa związków chemicznych naturalnie występujących w produktach roślinnych, pełniących funkcje barwników i przeciwutleniaczy. Dotąd rozpoznano ponad 8000 różnych flawonoidów, a 500 z nich zostało lepiej poznanych.
Flawonoidy wykazują między innymi działanie:
Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, dzięki czemu stanowią codzienny element diety przeciętnego człowieka. Występują m.in. w owocach (szczególnie cytrusowych), warzywach (pomidory, papryka i brokuły), roślinach strączkowych (soja), herbacie i czerwonym winie. Zawartość poszczególnych flawonoidów w warzywach czy owocach jest różna. Najbardziej popularnym i najlepiej poznanym flawonoidem jest kwercetyna.
inaczej witamina B7 lub witamina H, jest rozpuszczalna w wodzie, należy do witamin z grupy B. Pełni następujące funkcję:
Niedobór biotyny objawia się łuszczycowymi zmianami skóry, podwyższeniem poziomu cholesterolu we krwi, bólami mięśniowymi, apatią, osłabieniem.
Nie stwierdzono występowania nadmiarów biotyny.
Dzienne spożycie zaleca się na poziomie 30-100µg.
Bogatym źródłem biotyny jest żółtko jaja kurzego, wątroba.
patrz hasło: wskaźnik względnej masy ciała
choroba szalonych krów, inaczej encefalopatia gąbczasta mózgu, jest chorobą neurologiczną, występuje u bydła rogatego. Wywoływana jest przez priony, które są odporne na temperatury i standardowe metody odkażania.
zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Do najczęstszych zachowań kompensacyjnych należą: wywoływanie wymiotów, głodówki, użycie diuretyków, środków przeczyszczających, wykonywanie lewatyw, nadmierne ćwiczenia fizyczne. Jest to choroba o podłożu psychicznym, a chorzy na nią zwykle czują się głodni nawet bezpośrednio po jedzeniu.
Czasami po wymiotach odczuwają tak wielką ulgę, że przejadają się po to by ponownie je wywołać. Większość pacjentów dotkniętych bulimią to kobiety. Dzielą one dni na "dobre", gdy nie odczuwają przymusu objadania się, i "złe" kiedy nie mogą powstrzymać łaknienia. Są świadome tego, że niepokój, nuda, stres i uczucie przykrości mogą wyzwalać okresy obżarstwa. Bulimia bardzo często dotyka osoby, które nie akceptują swojego wyglądu, wagi, nie czują się dobrze w swoim ciele i pragną za wszelką cenę polepszyć swoje samopoczucie.
bakterie zasiedlające jeden z żołądków przeżuwaczy – żwacz – odpowiedzialne za rozkład takich substancji jak celuloza, hemicelulozy, pektyny, tłuszcze i białka. Jedną z najważniejszych, z punktu widzenia dietetyków, funkcji B. fibrisolvens jest synteza sprzężonego kwasu linolowego (CLA), któremu przypisuje się właściwości antymiażdżycowe. Ponadto CLA zapobiega otyłości, hamuje rozwój niektórych nowotworów i wzmacnia odporność.
włókno pokarmowe, stanowi kompleks wielu różnych składników organicznych wchodzących w skład błon komórkowych i tkanek roślinnych. Obejmuje tę część pożywienia, która jest odporna na działanie enzymów przewodu pokarmowego człowieka. Spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego pośrednio i bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Najważniejsze funkcje błonnika to:
W diecie źródłem błonnika pokarmowego są warzywa, owoce, pieczywo z pełnego przemiału oraz nasiona roślin strączkowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby błonnik spożywać w ilościach 27-40g na dobę.
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska