najmniejsze istoty żywe, należą do królestwa Procaryota, charakterystyczny jest dla nich brak błony jądrowej, mitochondriów. Występują w różnych formach (ziarenkowce, pałeczki, przecinkowce, śrubowce). Bakterie mogą tworzyć charakterystyczne układy łańcuszków, nieregularnych skupień, podwójnie ułożonych komórek, czworaczków, szcześcianek, pakietowców.
są to substancje dodatkowe, które nadają lub przywracają barwę środkom spożywczym. Dodawane są do produktów, których barwa jest nieatrakcyjna lub produktów bezbarwnych. Barwnika są również wykorzystywane w celu:
zamaskowania niekorzystnych przebarwień,
ograniczenia strat związków zapachowych i witamin wrażliwych na działanie światła.
Do barwników należą między innymi naturalne substancje takie jak: karotenoidy, ryboflawina. Poza naturalnymi barwnikami stosowane są barwniki syntetyczne, które w porównaniu z naturalnymi są trwalsze, łatwiejsze w użyciu i tańsze.
mieszanina łańcuchów połączonych z cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami beta-1,4 i beta-1,3 glikozydowymi. Stanowią jedna z frakcji błonnika pokarmowego, rozpuszczają się w gorącej wodzie, tworząc lepkie roztwory. Można je znaleźć w ziarnach jęczmienia i owsa.
związek chemiczny, znajdujący się jako barwnik czerwono żółty w korzeniu marchwi, pomidorach, papryce, w zielonych liściach oraz maśle, jajkach, wątrobie i nerkach. Organizm człowieka przetwarza beta-karoten w witaminę A, dlatego często jest on nazywany prowitaminą A. Może być stosowany w przetwórstwie żywności jako barwnik. Wówczas na opakowaniu może być oznaczony symbolem E 160a.
mleko krowie jest źródłem lekkostrawnych białek, a jeden litr mleka zawiera ok. 30 g białka. Białka mleka są na drugie, po białkach jaja, pod względem wartość odżywczej, wynikającej ze zrównoważonej zawartości aminokwasów egzogennych, czyli niewytwarzanych przez ludzki organizm. Głównym białkiem mleka jest kazeina. Mleko zawiera również niewielkie ilości białek serwatkowych (beta-laktoglobulina, alfa-laktoglobulina).
jedne z najważniejszych makrocząsteczek żywych organizmów. Białka to związki zbudowane z co najmniej 100 reszt aminokwasów, posiadające strukturę przestrzenną. Można je podzielić ze względu na kształt cząsteczki na białka globularne (wszystkie enzymy) i białka włókienkowe (np. kolagen, keratyna, elastyna). Innym kryterium podziału może być ich skład.
Wyróżniamy białka zbudowane wyłącznie z aminokwasów (białka proste)
lub białka złożone (fosfoproteidy, glikoproteiny, lipoproteiny). Do funkcji białek należy:
przyspieszanie reakcji metabolicznych w organizmie (enzymy),
Bakterie kwasu mlekowego, wchodzą w skład mikroflory jelit. Należą do bakterii bezwzględnie beztlenowych. Są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Ze względu na korzystny wpływ na zdrowie człowieka są uznawane za bakterie probiotyczne.
forma przedstawienia przemiany materii, w której oblicza się ogólne zapotrzebowanie energetyczne organizmu i na tej podstawie ustala ilość pokarmu potrzebną organizmowi. Ilość energii dostarczona z pokarmem w ciągu doby powinna być równa energii zużytej. Dodatni bilans energetyczny jest przyczyną nadwagi i otyłości.