Id kategorii - 4
Itemid - 9
view - article
id - 387
referer -
uri - /b/387-bonnik-pokarmowy-wokno-pokarmowe
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

błonnik pokarmowy

włókno pokarmowe, stanowi kompleks wielu różnych składników organicznych wchodzących w skład błon komórkowych i tkanek roślinnych. Obejmuje tę część pożywienia, która jest odporna na działanie enzymów przewodu pokarmowego człowieka. Spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego pośrednio i bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Najważniejsze funkcje błonnika to:

  • regulacja pracy jelit;
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
  • poprawa profilu lipidowego krwi;
  • odtruwanie organizmu;
  • poprawa metabolizmu węglowodanów u chorych na cukrzycę przez opóźnianie wchłaniania glukozy;
  • korzystna modyfikacja składu mikroflory bakteryjnej jelit;
  • obniżenie wykorzystania energii z pożywienia;
  • przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów jelita grubego;

 W diecie źródłem błonnika pokarmowego są warzywa, owoce, pieczywo z pełnego przemiału oraz nasiona roślin strączkowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby błonnik spożywać w ilościach 27-40g na dobę. 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!