Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1253
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1253-czy-fruktoza-jest-bezpiecznym-zamiennikiem-cukru-sacharozy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Czy fruktoza jest bezpiecznym zamiennikiem cukru (sacharozy)?

 

Fruktoza należy do grupy cukrów prostych. Jest substancją słodzącą około 1,5 raza słodszą od tradycyjnego cukru – sacharozy. Jej głównym naturalnym źródłem w diecie są przede wszystkim miód i owoce – stąd często bywa nazywana cukrem owocowym.

Fruktoza charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym w porównaniu do innych cukrów. Po jej spożyciu poziom cukru we krwi jest stabilny, czyli nie następują nagłe jego wahania i w konsekwencji zwiększenie stężenia insuliny we krwi (tak jak się to dzieje w przypadku spożycia sacharozy).

Z tego powodu przez wiele lat fruktoza była uznawana za dobry zamiennik cukru i polecana szczególnie osobom z cukrzycą czy otyłością. Jednak przeprowadzone badania naukowe wykazały, że duże spożycie fruktozy może podwyższać stężenie triglicerydów we krwi, co jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym, ponieważ zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Ostatnie badania wykazują też, że wysokie spożycie fruktozy ma negatywny wpływ na przebieg dny moczanowej. Dlatego też obecnie fruktoza nie jest rekomendowanym zamiennikiem cukru.

Fruktoza, w połączeniu ze sztucznymi środkami słodzącymi, znalazła zastosowanie w produkcji żywności dla diabetyków – napojów, lodów, dżemów, galaretek i in. Często jest też składnikiem produktów oznaczonych informacją „bez dodatku cukru”. Ze względu na niski indeks glikemiczny i większą słodycz w porównaniu do sacharozy (mniejszy jej dodatek zapewnia odpowiednią słodycz produktu) znalazła zastosowanie także w produktach o obniżonej wartości energetycznej. Często jest stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także do domowych wypieków cukierniczych czy przetworów.

Sylwia Gudej
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button