Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1801
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1801-jak-zwikszy-biodostpno-karotenoidow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jak zwiększyć biodostępność karotenoidów?

 

Karotenoidy – nazywane prowitaminą A – wykazują silne działanie przeciwutleniające. 

Źródła karotenoidów w diecie: marchew, natka pietruszki, dynia, pomidory, papryka, morele, brzoskwinie, brokuły.

Biodostępność karotenoidów zwiększa obecność tłuszczu w potrawach – prowitamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego jej biodostępność wzrasta w obecności nawet niewielkich ilości tłuszczu. Zaleca się dodatek oliwy, oleju (rzepakowy, sojowy, słonecznikowy) do surówek lub niewielki dodatek masła do gotowanych warzyw.

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button