Id kategorii - 47
Itemid - 80
view - article
id - 1797
referer -
uri - /najczciej-zadawane-pytania/1797-czy-dieta-w-cukrzycy-powinna-by-zupenie-pozbawiona-wglowodanow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czy dieta w cukrzycy powinna być zupełnie pozbawiona węglowodanów?

 

Odpowiedź brzmi NIE. Jednak na stężenie glukozy we krwi wpływa zarówno ilość, jak i rodzaj spożytych węglowodanów.

ILOŚĆ.

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego węglowodany stanowić powinny 40–50% wartości energetycznej diety cukrzyków, przy czym powinny być to węglowodany o niskim indeksie glikemiczny (IG), czyli IG < 50 (patrz artykuł: Co to jest indeks glikemiczny?).

RODZAJ.

Węglowodany, ze względu na różnorodną budowę chemiczną, dzieli się na różne grupy. Najprostszy i najczęściej stosowany to podział na: węglowodany łatwo przyswajalne (cukry proste np. glukoza  i dwucukry np. sacharoza) i węglowodany złożone (np. skrobia). Do węglowodanów złożonych zaliczamy skrobię (zwiększa pulę spożywanych węglowodanów) i błonnik pokarmowy (nie zmienia zawartości węglowodanów ogółem).

  • OGRANICZENIE DO MINIMUM LUB WYELIMINOWANIE WĘGLOWODANÓW/CUKRÓW PROSTYCH „DODANYCH" 
    Najbardziej pożądana byłaby sytuacja, w której chory ograniczyłby do minimum lub zupełnie wyeliminował z diety produkty będące źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych, szczególnie tych, najczęściej dodawanych np.: cukier biały i brązowy, miód, syropy: kukurydziany, klonowy, fruktozowy). Źródłem węglowodanów/cukrów dodanych są przede wszystkim słodycze (czekolada i wyroby czekoladowe, żelki, landrynki), wyroby cukiernicze (ciasta, ciasteczka), słodkie napoje (herbata z cukrem, kompot, napoje typu cola, fanta, sprite), dżemy wysokosłodzone.
  • WĘGLOWODANY/CUKRY PROSTE NATURALNE
    Cukry proste, których (według norm zawartość sacharozy w diecie nie powinna przekraczać 10% wartości energetycznej diety) niezbędne dla prawidłowego działania mózgu, powinny pochodzić przede wszystkim z produktów naturalnie je zawierających: owoców oraz mleka i jego przetworów. Należy pamiętać, że najkorzystniejsze, z uwagi na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi, jest spożywanie owoców w połączeniu z produktami zawierającym błonnik pokarmowy, np. owsianka/musli z dodatkiem świeżych owoców (jabłek, gruszek, jagód, malin, owoców cytrusowych, kiwi), sałatka owocowa z orzechami i płatkami zbożowym.
  • SPOŻYWANIE WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH
    W diecie osoby chorej na cukrzycę, a także osób zdrowych, przeważać powinny węglowodany złożone.

    Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych są m.in.:
    • pieczywo pełnoziarniste
    • płatki owsiane, jęczmienne, otręby
    • kasze: gryczana, jaglana
    • ryż: biały, brązowy (gotowany na „sypko")
    • makaron (gotowany al dente), makaron razowy,
    • warzywa (świeże lub gotowane, ale nie rozgotowane): ogórki, pomidory, sałata, rzodkiewka, szparagi, brokuły, kalafior, należy też pamiętać o roślinach strączkowych – soi, grochu, fasoli, fasolce szparagowej, soczewicy, ciecierzycy, bobie.

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

<<< WRÓĆ DO LISTY PYTAŃ

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button