Id kategorii - 0
Itemid - 12
view - category
id - 7
referer -
uri - /e?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

E

E 621

patrz hasło: glutaminian sodu

 

E 950

patrz hasło: acesulfam K

 

E 951

patrz hasło: aspartam

 

E 965

patrz hasło: maltitol

 

eikozanoidy

grupa związków organicznych będących produktami przemian niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): kwasu linolowego, kwasu arachidonowego i alfa-linolenowego. Wyróżniamy: prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany i leukotrieny. W organizmie człowieka eikozanoidy pełnią wiele istotnych funkcji metabolicznych, np. hormonów. Tromboksany biorą udział w agregacji płytek krwi i skurczach naczyń krwionośnych.  

 

endorfiny

jest to grupa hormonów peptydowych. Wywołują one dobre samopoczucie i zadowolenie z siebie, są nazywane hormonami szczęścia. Tłumią odczuwanie drętwienia i bólu. Wydzielanie endorfin może być spowodowane między innymi spożyciem czekolady lub wysiłkiem fizycznym.

 

enzymy

grupa białek prostych i złożonych, które przyśpieszają przebieg reakcji chemicznych. Enzymy działają na zasadzie obniżenia poziomu energii, potrzebnej do rozpoczęcia reakcji.

 

enzymy trawienne

enzymy działające w przewodzie pokarmowym, prowadzą reakcję rozkładu (hydrolizę) cząsteczek węglowodanów, białek i tłuszczów do mniejszych cząsteczek, które mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu. Przykładem enzymu trawiennego jest α-amylaza, która rozkłada wiązania glikozydowe wewnątrz cząsteczek węglowodanów.

 
 

Escherichia coli

jedna z najbardziej rozpowszechnionych bakterii w środowisku. Większość jej szczepów nie jest chorobotwórcza, tak jak szczepy, które kolonizują przewód pokarmowy człowieka. Są również szczepy chorobotwórcze, z których najniebezpieczniejszy jest szczep eneterokrwotoczny O157:H7 powodujący zatrucia, których śmiertelność sięga 70%. O157:H7 jest odporny na zamrażanie, nawet w -80°C, natomiast jest wrażliwy na ogrzewanie, za temperaturę bezpieczną uznaje się 75°C. Objawy zatrucia szczepem O157:H7 pojawiają się po 8-24 godzinach od przedostania się tych bakterii do organizmu. Choroba trwa 3-19 dni, w ostrej formie daje objawy podobne do cholery.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!