jest to grupa hormonów peptydowych. Wywołują one dobre samopoczucie i zadowolenie z siebie, są nazywane hormonami szczęścia. Tłumią odczuwanie drętwienia i bólu. Wydzielanie endorfin może być spowodowane między innymi spożyciem czekolady lub wysiłkiem fizycznym.
grupa białek prostych i złożonych, które przyśpieszają przebieg reakcji chemicznych. Enzymy działają na zasadzie obniżenia poziomu energii, potrzebnej do rozpoczęcia reakcji.
enzymy działające w przewodzie pokarmowym, prowadzą reakcję rozkładu (hydrolizę) cząsteczek węglowodanów, białek i tłuszczów do mniejszych cząsteczek, które mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu. Przykładem enzymu trawiennego jest α-amylaza, która rozkłada wiązania glikozydowe wewnątrz cząsteczek węglowodanów.
jedna z najbardziej rozpowszechnionych bakterii w środowisku. Większość jej szczepów nie jest chorobotwórcza, tak jak szczepy, które kolonizują przewód pokarmowy człowieka. Są również szczepy chorobotwórcze, z których najniebezpieczniejszy jest szczep eneterokrwotoczny O157:H7 powodujący zatrucia, których śmiertelność sięga 70%. O157:H7 jest odporny na zamrażanie, nawet w -80°C, natomiast jest wrażliwy na ogrzewanie, za temperaturę bezpieczną uznaje się 75°C. Objawy zatrucia szczepem O157:H7 pojawiają się po 8-24 godzinach od przedostania się tych bakterii do organizmu. Choroba trwa 3-19 dni, w ostrej formie daje objawy podobne do cholery.