Id kategorii - 3
Itemid - 8
view - article
id - 374
referer -
uri - /a/374-aspartam
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

aspartam

intensywny środek słodzący, E-951, jest 160-200 razy słodsza od sacharozy. Stosowany w produktach nie pozostawia gorzkiego smaku. Jest stosowany w popularnych słodzikach, bardzo często w połączeniu z Acesulfamem K. W ludzkim organizmie jest trawiony jak białko. 1g aspartamu dostarcza 4 kcal, ale jest traktowany jak substancja niekaloryczna, ponieważ powodu swojej dużej słodkości jest stosowany w niewielkich ilościach.

Aspartam jest uznawany za substancję bezpieczną dla ludzi. Dopuszczalne dzienne pobranie przez człowieka (ADI) dla aspartamu ustalono na poziomie 0-40mg/kg masy ciała/dzień. Oznacza to, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, ilość ta może być spożywana codziennie bez szkody dla zdrowia.

Aspartamu nie mogą spożywać osoby cierpiące na fenyloketonurię, ponieważ w wyniku jego trawienia powstaje fenyloalanina, która nie jest metabolizowana w organizmach osób chorych na fenyloketonurię. Z tego względu produkty spożywcze, w skład których wchodzi aspartam zawierają ostrzeżenie „zawiera źródło fenyloalaniny”.

 

Wróć do listy haseł

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!