Id kategorii - 15
Itemid - 20
view - article
id - 1127
referer -
uri - /m/1127-maltitol-e-965
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

maltitol

E 965, alkohol cukrowy (poliol) otrzymywany w reakcji redukcji maltozy, wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Dostarcza ok. 2,4 kcal/g i nie wymaga udziału insuliny w przemianach w organizmie, co ma duże znaczenie z punktu widzenia chorych na cukrzycę.

Maltitol jest najczęściej stosowany w połączeniu z innym środkiem słodzącym, pełniąc rolę wypełniacza w tych produktach, w których zastąpienie cukru samym tylko intensywnym środkiem słodzącym spowodowałoby zmiany cech strukturalnych produktu końcowego. Nadmierne spożycie maltitolu i innych polioli może powodować biegunki. Spośród produktów, w których można znaleźć maltitol należy wymienić gumy do żucia, desery mleczne, wyroby cukiernicze o obniżonej wartości kalorycznej.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!