Id kategorii - 38
Itemid - 23
view - category
id - 18
referer -
uri - /p?start=20
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

P

promieniowanie jonizujące

wszystkie rodzaje promieniowania, które wywołują jonizację ośrodka materialnego, tj. oderwanie przynajmniej jednego elektronu od atomu lub cząsteczki. Promieniowanie może jonizować materię dwojako: bezpośrednio (promieniowanie alfa, beta) lub pośrednio (promieniowanie neutronowe, promieniowanie elektromagnetyczne).

Utrwalanie żywności promieniowaniem jest znane od lat 50. lecz stosowane w dość ograniczonym zakresie, głównie do utrwalania świeżych owoców, drobiu, owoców morza i przypraw, w celu usunięcia pasożytów patogenów, zmniejszenia kiełkowania ziaren po zbiorach i przedłużenia trwałości żywności.

 

pryszczyca

jedna z najbardziej zakaźnych wirusowych chorób zwierząt racicowych hodowlanych i dzikich, przebiegająca jako posocznica z tworzeniem się w jamie ustnej, w skórze wymienia i w okolicy racic charakterystycznych pęcherzy, a po ich pęknięciu także owrzodzeń gojących się bez tworzenia blizn.

Czytaj więcej...

 

przeciwciała

inaczej immunoglobuliny – białka wydzielane przez uaktywnione limfocyty B w przebiegu odpowiedzi immunologicznej, które mają zdolność do swoistego rozpoznawania antygenów. Jako część układu odpornościowego u człowieka przeciwciała odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi oraz w znacznie mniejszym stopniu, pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi.

Czytaj więcej...

 

przeciwutleniacz

(in. antyoksydant) – każdy związek chemiczny, który opóźnia lub hamuje proces utleniania danej substancji, pod warunkiem, że jego stężenie jest niższe niż stężenie substancji utlenianej.

Czytaj więcej...

 

przemiał ziarna

w wyniku przemiału ziarna zbóż otrzymuje się mąkę, która jest charakteryzowana ze względu na wydajność (wyciąg mąki) oraz typ. Wyciąg mąki, jest wyrażany w procentach np. 65% - oznacza, że ze 100kg ziarna powstało 65kg mąki, reszta to natomiast otręby (aby zwiększyć wyciąg mąki można z nich dodatkowo wydzielić mąkę). Z kolei typ mąki oznacza zawartość popiołu (składniki mineralne), im wyższy jest typ mąki tym więcej popiołu ona zawiera i tym więcej składników otrębowych.

Typ 2000 (mąka razowa) oznacza, że mąka zawiera 2% popiołu. Mąki niskowyciągowe i o niskim typie to mąki jasne, natomiast o wysokim wyciągu i typ to np. mąka razowa. Mąki o niższym wyciągu zawierają mniej witamin niż mąki o wysokim wyciągu, w skład których wchodzą otręby, w których znajdują się witaminy.

 

przewlekłe choroby niezakaźne

choroby, których nie wywołują takie czynniki jak bakterie, wirusy itp. Są one spowodowane wieloma czynnikami, np.: genetycznymi, środowiskowymi, związanymi z trybem życia (palenie, nadużywanie alkoholu, niezdrowy sposób odżywiania się, brak ruchu). Najczęściej występujące choroby niezakaźne to otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!