Id kategorii - 38
Itemid - 23
view - category
id - 18
referer -
uri - /p?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

P

pleśnie

należą do królestwa grzybów, mają zdolność tworzenia delikatnej i puszystej grzybni. Rosną praktycznie tylko w warunkach tlenowych. Mogą rozwijać się w żywności w nieregularnych kształtach i różnych barwach (biała, czarna, zielona). Niektóre pleśnie wytwarzają mykotoksyny, z kolei inne, takie jak Penicillium roqueforti stosowane w produkcji żywności.

 

polepszacze

substancje dodawane w produkcji pieczywa w celu poprawy jakości, głównie jego objętości, wyglądu, struktury i właściwości miękiszu oraz smaku i zapachu. Wśród polepszaczy można wymienić substancje wybielające, preparaty enzymatyczne czy substancje powierzchniowo-czynne przyspieszające powstawanie i dojrzewanie ciasta.

 

polifenole

związki organiczne, które naturalnie występują w roślinach. W roślinach są produkowane w odpowiedzi na stres, mają działanie ochronne przed grzybami i bakteriami, a także przed promieniowaniem ultrafioletowym. Rośliny, w których występują polifenole mają gorzki smak. Do polifenoli należą między innymi flawonoidy.

 

poliole

są stosowane jako półsyntetyczne wypełniacze, należą do substancji słodzących. Zwykle są mniej słodkie niż sacharoza. Najczęściej są stosowane w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi. Są metabolizowane wolniej niż sacharoza i niecałkowicie, ich kaloryczność ocenia się na 2,4 kcal/g.

W żywności są stosowane w żywności z godnie z zasadą quantum satis, czyli w najmniejszej możliwej ilości, która jest niezbędna do osiągnięcia zamierzonego celu. W Polsce można stosować sorbitol, syrop sorbitolowy, mannitol, izomalt, maltitol, syrop maltitolowy, laktitol oraz ksylitol.

 

potas

jeden z makroelementów. Bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony (obok sodu i chloru), a także jest aktywatorem wielu enzymów. Ale najważniejszą jego funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Niedobór potasu u człowieka powoduje osłabienie organizmu, zmniejsza kurczliwość mięśnia sercowego i osłabienie mięśni szkieletowych i gładkich. Dobrym źródłem potasu są owoce suszone (morele, figi), a także pomidory, banany, ziemniaki, seler, kiwi i grejpfruty.

 

poziom cukru we krwi

czyli stężenie glukozy we krwi lub glikemia, wyrażane w miligramach glukozy na decylitr krwi (100ml) [mg/dl lub mg%] lub w milimolach glukozy na litr krwi [mmol/l]. Prawidłowy poziom glukozy jest bardzo ważny, ponieważ nasz mózg potrzebuje glukozy, której nie może magazynować, a która jest jedynym źródłem energii dla niego.

Poziom glukozy we krwi na czczo powinien wynosić 60-99 mg/dl (3,4-5,5 mmol/l), natomiast poziom glukozy mierzony przygodnie (np. po posiłku) nie powinien przekraczać 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Niektóre choroby mogą się objawiać zmianami poziomu glukozy we krwi, który jest niższy w przypadku hipoglikemii, a w przypadku nietolerancji glukozy lub cukrzycy jest wyższy.

Czytaj więcej...

 

prebiotyki

polisacharydy, które nie ulegają strawieniu przez organizm ludzki, docierają w formie niezmienionej do jelita grubego, gdzie są trawione przez „dobroczynne bakterie”. Jest to pożywienie dla probiotyków.

Czytaj więcej...

 
 

probiotyki

żywe organizmy, które po wprowadzeniu do organizmu z pokarmem, osiedlają się w przewodzie pokarmowym i pozytywnie oddziałują na organizm. Są to najczęściej bakterie z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus.

Czytaj więcej...

 

próchnica zębów

jest to uszkodzenie szkliwa zębów spowodowane przez kwasy wytwarzane przez bakterie bytujące w nazębnej płytce bakteryjnej. Istotą choroby jest odwapnienie i rozpad organicznych struktur zęba.

Istnieją cztery czynniki powstawania próchnicy, które muszą wystąpić jednocześnie:

  • obecność bakterii w postaci płytki nazębnej,
  • obecność węglowodanów (cukrów) w jamie ustnej,
  • podatność zębów na próchnicę,
  • odpowiedni czas (aby nastąpiła demineralizacja i nie rozpoczęła się ponowna mineralizacja);

Każdy czynnik jest konieczny, ale niewystarczający do powstania próchnicy.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!