ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
należą do królestwa grzybów, mają zdolność tworzenia delikatnej i puszystej grzybni. Rosną praktycznie tylko w warunkach tlenowych. Mogą rozwijać się w żywności w nieregularnych kształtach i różnych barwach (biała, czarna, zielona). Niektóre pleśnie wytwarzają mykotoksyny, z kolei inne, takie jak Penicillium roqueforti stosowane w produkcji żywności.
substancje dodawane w produkcji pieczywa w celu poprawy jakości, głównie jego objętości, wyglądu, struktury i właściwości miękiszu oraz smaku i zapachu. Wśród polepszaczy można wymienić substancje wybielające, preparaty enzymatyczne czy substancje powierzchniowo-czynne przyspieszające powstawanie i dojrzewanie ciasta.
związki organiczne, które naturalnie występują w roślinach. W roślinach są produkowane w odpowiedzi na stres, mają działanie ochronne przed grzybami i bakteriami, a także przed promieniowaniem ultrafioletowym. Rośliny, w których występują polifenole mają gorzki smak. Do polifenoli należą między innymi flawonoidy.
są stosowane jako półsyntetyczne wypełniacze, należą do substancji słodzących. Zwykle są mniej słodkie niż sacharoza. Najczęściej są stosowane w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi. Są metabolizowane wolniej niż sacharoza i niecałkowicie, ich kaloryczność ocenia się na 2,4 kcal/g.
W żywności są stosowane w żywności z godnie z zasadą quantum satis, czyli w najmniejszej możliwej ilości, która jest niezbędna do osiągnięcia zamierzonego celu. W Polsce można stosować sorbitol, syrop sorbitolowy, mannitol, izomalt, maltitol, syrop maltitolowy, laktitol oraz ksylitol.
jeden z makroelementów. Bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony (obok sodu i chloru), a także jest aktywatorem wielu enzymów. Ale najważniejszą jego funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
Niedobór potasu u człowieka powoduje osłabienie organizmu, zmniejsza kurczliwość mięśnia sercowego i osłabienie mięśni szkieletowych i gładkich. Dobrym źródłem potasu są owoce suszone (morele, figi), a także pomidory, banany, ziemniaki, seler, kiwi i grejpfruty.
czyli stężenie glukozy we krwi lub glikemia, wyrażane w miligramach glukozy na decylitr krwi (100ml) [mg/dl lub mg%] lub w milimolach glukozy na litr krwi [mmol/l]. Prawidłowy poziom glukozy jest bardzo ważny, ponieważ nasz mózg potrzebuje glukozy, której nie może magazynować, a która jest jedynym źródłem energii dla niego.
Poziom glukozy we krwi na czczo powinien wynosić 60-99 mg/dl (3,4-5,5 mmol/l), natomiast poziom glukozy mierzony przygodnie (np. po posiłku) nie powinien przekraczać 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Niektóre choroby mogą się objawiać zmianami poziomu glukozy we krwi, który jest niższy w przypadku hipoglikemii, a w przypadku nietolerancji glukozy lub cukrzycy jest wyższy.
polisacharydy, które nie ulegają strawieniu przez organizm ludzki, docierają w formie niezmienionej do jelita grubego, gdzie są trawione przez „dobroczynne bakterie”. Jest to pożywienie dla probiotyków.
patrz hasło: beta-karoten
żywe organizmy, które po wprowadzeniu do organizmu z pokarmem, osiedlają się w przewodzie pokarmowym i pozytywnie oddziałują na organizm. Są to najczęściej bakterie z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus.
jest to uszkodzenie szkliwa zębów spowodowane przez kwasy wytwarzane przez bakterie bytujące w nazębnej płytce bakteryjnej. Istotą choroby jest odwapnienie i rozpad organicznych struktur zęba.
Istnieją cztery czynniki powstawania próchnicy, które muszą wystąpić jednocześnie:
Każdy czynnik jest konieczny, ale niewystarczający do powstania próchnicy.
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska