Id kategorii - 18
Itemid - 23
view - article
id - 1159
referer -
uri - /p/1159-przemia-ziarna
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

przemiał ziarna

w wyniku przemiału ziarna zbóż otrzymuje się mąkę, która jest charakteryzowana ze względu na wydajność (wyciąg mąki) oraz typ. Wyciąg mąki, jest wyrażany w procentach np. 65% - oznacza, że ze 100kg ziarna powstało 65kg mąki, reszta to natomiast otręby (aby zwiększyć wyciąg mąki można z nich dodatkowo wydzielić mąkę). Z kolei typ mąki oznacza zawartość popiołu (składniki mineralne), im wyższy jest typ mąki tym więcej popiołu ona zawiera i tym więcej składników otrębowych.

Typ 2000 (mąka razowa) oznacza, że mąka zawiera 2% popiołu. Mąki niskowyciągowe i o niskim typie to mąki jasne, natomiast o wysokim wyciągu i typ to np. mąka razowa. Mąki o niższym wyciągu zawierają mniej witamin niż mąki o wysokim wyciągu, w skład których wchodzą otręby, w których znajdują się witaminy.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!