Id kategorii - 6
Itemid - 11
view - article
id - 422
referer -
uri - /d/422-dozwolone-substancje-dodatkowe
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

dozwolone substancje dodatkowe

są to substancje dodawane do żywności, które nie są jej typowym składnikiem i same nie są spożywane jako żywność. Są wprowadzane do żywności w czasie jej produkcji. Nie są to substancje dodawane w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej produktu.

Substancje dodatkowe są między innymi stosowane w celu:

  • przedłużenia trwałości produktów oraz zapewnienia im bezpieczeństwa ,
  • zapobiegania niekorzystnym zmianom smaku, zapachu, konsystencji produktów,
  • utrzymania stałej, powtarzalnej jakości produktów,
  • ułatwienia produkcji, zwiększenia jej efektywności.

Do substancji dodatkowych zaliczamy między innymi aromaty, barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, synergenty, substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące, wzmacniające smak, słodzące itp. Poza aromatami, substancje dodatkowe są objęte systemem numerycznym wprowadzonym przez Unię Europejska. Zgodnie z tym systemem każda substancja dodatkowa jest oznaczona literą „E” i numerem, na przykład kurkumina, która jest wykorzystywana jako barwnik, jest oznaczona jako E 100.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!