Id kategorii - 13
Itemid - 18
view - article
id - 463
referer -
uri - /k/463-konserwanty
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

konserwanty

substancje dodatkowe, służące do przedłużania trwałości żywności. Zapobiegają powstawaniu niekorzystnych zmian o charakterze enzymatycznym (brunatnienie), biologicznym, chemicznym, fizycznym (zbrylanie) lub mikrobiologicznym (pleśnienie, rozwój bakterii). Konserwanty pożądany efekt wykazują w niskich dawkach (dodatek poniżej 0,2%), dlatego cukier, ocet czy sól, które również utrwalają żywność i wymagają stosowania w dużych ilościach, nie są zaliczane do konserwantów.

Mechanizm działania konserwantów jest różnoraki, może polegać na inaktywacji enzymów lub uszkodzeniu ściany komórkowej drobnoustrojów. Idealny związek konserwujący powinien być nietoksyczny, hamować rozwój bakterii, pleśni i drożdży. Powinien być łatwo trawiony przed organizm ludzki i nie odkładać się w tkance tłuszczowej. łatwo rozpuszczać się w wodzie (drobnoustroje rozwijają się w środowisku wodnym). Nie powinien wpływać na smak, zapach produktu oraz powinien być tani. Substancjami konserwującymi są np. kwas sorbowy, beznoesowy, lizozym, nizyna.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!