Id kategorii - 20
Itemid - 25
view - article
id - 1203
referer -
uri - /s/1203-substancje-sodzce
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

substancje słodzące

potocznie nazywane słodzikami, dzielą się na intensywne środki słodzące oraz półsyntetyczne wypełniacze. Idealny słodzik jest nietoksyczny, bezkaloryczny lub dostarczający do 2 kcal/g, o słodkości zbliżonej do sacharozy lub większej, niesprzyjający próchnicy i nie powodujący skutków ubocznych (np. biegunek), metabolizowany w organizmie normalnymi drogami (np. jak białka) lub niemetabolizowane w organizmie.

Ponadto słodziki powinny być łatwe w stosowaniu, tanie, stabilne, nie zmieniające smaku, zapachu, niepogarszający trwałości produktu.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!