Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką. Obgotuj je przez 10 minut. Ostudź i ewentualnie pokrój na pół jeśli ziemniaki są większe. Łososia umyj i pokrój w kostkę, następnie obsyp przyprawami. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry (można to zrobić obieraczką do warzyw)...
Umyj rybę i oczyść ją z łusek. Zioła posiekaj i wymieszaj z oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Tak przygotowanymi przyprawami natrzyj rybę od środka. Z wierzchu skrop ją sokiem z cytryny. Rybę grilluj zawiniętą w folię aluminiową lub w specjalnej kratce.
Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Zmieniaj wodę, jeśli będzie okazja. UWAGA! Nie gotuj już ciecierzycy, namaczanie wystarczy! Osącz ziarna i zmiel je dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na grubość drobnej kaszy. Zmiksuj drobno natkę, miętę i czosnek. Wymieszaj ciecierzycę z cebulą, ziołami, czosnkiem, przyprawami i odstaw na kilka godzin...
Dobierz ilości warzyw według uznania. Wszystkie umyj, marchewkę i ziemniaki dokładnie wyszoruj. Cukinię, paprykę i marchewkę pokrój w paski i zamarynuj w oliwie z oliwek z przyprawami (np. curry, ostra papryka, sól, pieprz), wstaw je do lodówki na jakiś czas. Ziemniaki obgotuj przez 5-10 minut. Pieczarki obierz i ułóż na tacce aluminiowej ogonkami do góry...
Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką. Obgotuj je przez 10 minut w mundurkach. Zawiń w folię aluminiową, albo grilluj na tacce. Ogórka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp solą i odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij z ogórka nadmiar soku. Koperek i natkę pietruszki posiekaj...
Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Miąższ, fetę i pomidora obranego ze skórki posiekaj go w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plastry, a cebulę pokrój w piórka. Pieczarki, miąższ i cebulę podsmaż na oliwie, następnie dodaj pomidory i duś, aż odparuje nadmiar wody.
Ananas obierz, pokrój w plastry i usuń z nich rdzeń. Ułóż na tacce aluminiowej i grilluj z obu stron, aż plastry zmiękną i przyrumienią się. Ulubione mrożone owoce zmiksuj razem z jogurtem i cukrem pudrem...