Menu na co dzień
To dział dla prawdziwych smakoszy! Oznacza pożegnanie z tradycyjnym kotletem i olśnienia kulinarne. Oferuje doskonałe przepisy na zdrowe i pyszne posiłki na każdą porę roku, wykorzystujące produkty sezonowe.
Zanim skorzystamy z przepisów, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia (Planowanie posiłków – zasady i błędy). Ważna jest ilość spożywanych posiłków. Powinno być ich dziennie od 3 do 5. Dlatego proponujemy przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady i kolacje.
Chińskie przysłowie mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.
Bezsprzecznie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Daje nam energię na start, dlatego nie możemy go pomijać. Powinno dostarczać organizmowi wielu węglowodanów złożonych, z których powoli uwalnia się glukoza, czyli pożywienie dla naszego mózgu. Najlepszym wariantem jest połączenie pełnoziarnistych produktów zbożowych i przetworów mlecznych. Nie zapominajmy także o warzywach i owocach.
Przygotowanie drugiego śniadania opiera się na podobnych zasadach. Jadamy je zazwyczaj poza domem, więc musi być wygodne do zapakowania i trwałe. Wychodzimy tym oczekiwaniom naprzeciw. Proponujemy coś oryginalnego. Nudne kanapki na bazie białej bułki nas nie interesują. Warto zapoznać się z prostymi pomysłami naszych dietetyków, które świetnie się sprawdzą poza domem. Zamiast białego pieczywa - pełnoziarniste, zamiast ciastek - owoc, a czasem kanapka lub pyszny domowy wypiek. Na drugie śniadanie proponujemy również orzechy do przegryzania. Dostarczą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
Na obiad polecamy pełnowartościowy zestaw złożony z pożywnej zupy, drugiego dania i obowiązkowej porcji warzyw w postaci surówki. Żegnamy tradycyjne smażone mięsa, rozpoczynamy przygodę z gotowanymi i pieczonymi potrawami. Ziemniaki okraszone tłuszczem idą w zapomnienie, a na ich miejsce serwujemy ziemniaki z koperkiem, różne kasze, pełnoziarniste makarony i inne pyszności.
Przygotowanie kolacji to idealna okazja do spędzenia czasu z dziećmi. Pomoc w kuchni może się okazać świetną zabawą. Przy okazji będziemy mogli przekazać dziecku podstawowe zasady zdrowego żywienia. Ostatni posiłek w ciągu dnia zjadajmy najpóźniej na 2 godziny przed snem. Pamiętajmy, żeby był to posiłek lekkostrawny, który nie obciąży żołądka przed snem.
Jest i coś na deser! Suszone, pieczone owoce, miód, domowe wypieki - wszystko słodkie, a przy tym pełnowartościowe.
Nasi dietetycy zadbali o to, żeby każdy z proponowanych posiłków dostarczał odpowiedniej ilości energii i poszczególnych składników pokarmowych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Przepisy na co dzień uwzględniają wszystkie grupy żywności, które można znaleźć w Piramidzie Żywieniowej. Stawiamy na warzywa i owoce, których nadal brakuje w diecie Polaków. Spośród produktów zbożowych zachęcamy do wyboru pieczywa pełnoziarnistego, brązowego ryżu i kasz. Obiecujemy, że z nami nie sposób nudzić się w kuchni i przy stole. Zatem do dzieła! I smacznego!
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW NA: