Zatrucia pokarmowe do przyjemnych nie należą. Główną ich przyczyną są bakterie, z reguły z rodzaju Salmonella i Campylobacter. Najłatwiej się nimi zarazić w... domu. Podpowiadamy, jak się chronić przed zatruciem.
Jabłka, gruszki i ziemniaki nie są dobrym towarzystwem dla marchwi. W ich otoczeniu gorzknieje. Rozgotowaną brukselkę łatwo poznać po zapachu siarki. Wyjęty z lodówki pomidor przez co najmniej 20 minut nie pachnie i nie ma smaku. Co trzeba wiedzieć, by jeść świeże, pyszne i wartościowe owoce i warzywa? Oto garść bezcennych informacji o tym, jak je wybierać, przechowywać i przyrządzać, by świetnie smakowały i doskonale służyły naszemu zdrowiu.
Warzywa i owoce są cennym źródłem wielu składników pokarmowych. Produkty te powinno się spożywać codziennie. Bardzo atrakcyjnymi potrawami z warzyw i owoców są sałatki i surówki. Podczas ich przygotowania należy pamiętać o stosowaniu określonych zasad, aby straty składników pokarmowych były jak najmniejsze.
Niepozorne drobinki wywołują czasem poważne w skutkach zatrucia pokarmowe. Piszemy o przyczynach zatruć i o tym, jak ustrzec przed nimi siebie i swoją rodzinę.
Czy mrożonki są tak samo wartościowe, jak surowe warzywa i owoce? Jakie właściwości tracą pasteryzowane lub suszone produkty? Piszemy o różnych metodach przedłużenia trwałości warzyw i owoców.
Podczas przygotowywania posiłków dochodzi do strat - głównie witamin i składników mineralnych. O wartości odżywczej posiłku decydują wszystkie czynności, które wykonujemy od momentu zakupu produktów do momentu podania potrawy na stół. Piszemy o tym, jak ograniczyć straty potrzebnych składników do minimum.