Kiedyś wypatrywaliśmy ich jak kania dżdżu. Oczy i podniebienie radował pierwszy zieloniutki szczypiorek, pierwsza rzodkiewka i przepysznie chrupiąca sałata. Organizm, będący w stanie przesilenia wiosennego, potrzebował zwiększonych ilości witamin i mikroelementów, stąd takie zapotrzebowanie na nowalijki.
Wiosna to niezwykle istotny czas dla naszego organizmu, który - po zimowej stagnacji - 'budzi się' do życia. Odżywianie w tym czasie powinno być odpowiedzią na zmieniające się warunki pogodowe oraz zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Warto spojrzeć na dietę przez pryzmat wiosennych przemian w przyrodzie i organizmie człowieka.
Chorobotwórcze drobnoustroje praktycznie nie mają szans na przetrwanie we właściwie odżywionym organizmie. Jednak okazuje się, że prawie 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Prezentujemy więc najważniejsze składniki odżywcze w diecie wzmacniającej odporność.
Żyjąc w czasach, kiedy na większość chorób produkuje się lekarstwa w pigułkach, dostępne w każdej aptece, zapominamy o naturalnych lekach - warzywach, owocach, miodach - które od wieków są z powodzeniem stosowane przez człowieka w różnych schorzenia. Przypominamy te najbardziej popularne i łatwo dostępne leki ''nie-z-apteki''.